1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πιο κοντά σε μία συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ
Πιο κοντά σε μία συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ

Πιο κοντά σε μία συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ

0

desfaΣτην αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, από τον οποίο θα προκύψουν τα νέα, αυξημένα, τιμολόγια του Διαχειριστή προχώρησε η ΡΑΕ, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερησία” και τη δημοσιογράφο Μανταλένα Πίου, η κίνηση αυτή συνδυάζεται με την επικείμενη έλευση στην Αθήνα υψηλόβαθμου κλιμάκιου της Socar για τις τελικές διαπραγματεύσεις, όσον αφορά στην πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Ο νέος κανονισμός οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων, κοντά στο 35%, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σε σχέση με την τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία προκάλεσε τη ρήξη με τους Αζέρους της Socar και οδήγησε σε διορθωτική ρύθμιση, που εντάχθηκε στον πρόσφατο νόμο 4425/2016 με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Η απόφαση της ΡΑΕ έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 3181/4-1-2016.

Όπως σχολίασαν κύκλοι της αγοράς, η τελευταία απόφαση της ΡΑΕ φαίνεται να αυξάνει το Μέσο Σταθμισμένο Κόστος Κεφαλαίων (WACC) του Διαχειριστή στο 10,99% από 10,06% της προηγούμενης απόφασης και να περιορίζει τη χρονική περίοδο ανάκτησης των εσόδων προηγουμένων ετών, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στην περίοδο ως και το 2026, έναντι του καταμερισμού σε 40 χρόνια, όπως προέβλεπε η νομοθετική διάταξη του Ιουλίου.

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών είναι πιθανόν να εκδοθεί και η απόφαση της ΡΑΕ για τα νέα τιμολόγια. Ας σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής.

Η πρώτη έκδοση τιμολογίων με τον νέο κανονισμό θα έχει ως έτος αναφοράς το 2015, ως έτος υπολογισμού το 2016 και θα αφορά στην περίοδο 2017-2018. Το 2018 θα γίνει η πρώτη τακτική αναθεώρηση των τιμολογίων, με έτος αναφοράς το 2017 και θα αφορά στην περίοδο 2019-2022 και το 2022 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τακτική αναθεώρηση, με έτος αναφοράς το 2021 για την περίοδο 2023-2026. Στη συνέχεια οι αναθεωρήσεις θα γίνονται με βάση τον κανονισμό. Σε πρώτη ανάγνωση η απόφαση φαίνεται να επιμερίζει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τιμολογίων από το 2018 και μετά, κρατώντας όσο πιο χαμηλά γίνεται την αύξηση του 2017.

Snam
Εν τω μεταξύ, η Socar έχει προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με την ιταλική Snam, η οποία θα εξαγοράσει μερίδιο από το ποσοστό των Αζέρων, για τη διαμόρφωση των τελικών τους θέσεων, εν όψει των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά. Πρόκειται για μία διαδικασία αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη, όπως την χαρακτήρισε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Socar κ. Vitaly Baylarbeyov, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ιστότοπο Euractiv. O κ. Baylarbeyov είναι πιθανόν να ηγείται της αποστολής της Socar στην Αθήνα.

Ας σημειωθεί ότι η εγγυητική επιστολή της Socar για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έχει ανανεωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχουν λήξει οι διαπραγματεύσεις. Η ιδιωτικοποίηση φάνηκε να οδηγείται σε αδιέξοδο μετά τη νομοθετική ρύθμιση του Ιουλίου για τα τιμολόγια, όμως μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ οι δύο πλευρές επανήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γράφει η Μανταλένα Πίου, Πηγή: Ημερησία