1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Την απόσυρση της ΔΕΠΑ απο τη λιανική αγορά ζητούν οι δανειστές
Την απόσυρση της ΔΕΠΑ απο τη λιανική αγορά ζητούν οι δανειστές

Την απόσυρση της ΔΕΠΑ απο τη λιανική αγορά ζητούν οι δανειστές

0

depaΜετά τη συρρίκνωση της ΔΕΗ έρχεται και η συρρίκνωση της ΔΕΠΑ. Αυτός φαίνεται να είναι ο στόχος των δανειστών στο πλαίσιο των διπραγματεύσεων που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ημερησία” και της δημοσιογράφου Μ. Πίου, στα αιτήματα που θέτουν είναι όχι μόνον να αποχωρήσει η ΔΕΠΑ από το σκέλος της εμπορίας αερίου στα δίκτυα πόλης, στο πλαίσιο του διαχωρισμού των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) αλλά και να αποχωρήσει χωρίς αποζημίωση!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η ιδέα έχει ήδη πέσει στο τραπέζι, μαζί με μία σειρά από αλλαγές ενταγμένες στο κεφάλαιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, το βασικότερο από τα «ενεργειακά προαπαιτούμενα» της δεύτερης αξιολόγησης.

Σήμερα η ΔΕΠΑ είναι μέτοχος κατά 51% των τριών ΕΠΑ, Ατττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες, όπως προβλέπει το μνημόνιο, πρόκειται να διαχωριστούν σε Εταιρίες Παροχής Αερίου, που θα ασκούν μόνον την εμπορία – οι νέες ΕΠΑ- και σε Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση των δικτύων. Αντί όμως το 51% της μετοχικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ να κατανεμηθεί αναλογικά στις νέες εταιρίες, που θα προκύψουν από τον διαχωρισμό των υφιστάμενων, καλά πληροφορημένες πηγές δηλώνουν ότι οι δανειστές ζητούν η ΔΕΠΑ εκχωρήσει το μερίδιό της στις νέες ΕΠΑ χωρίς αποζημίωση, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς!

ΕΠΑ
Μέτοχοι μειοψηφίας και μάνατζερ στις σημερινές ΕΠΑ είναι η Shell στην Αττική και η ιταλική ΕΝΙ στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

Η πρόταση αυτή, η οποία έχει τεθεί στη συζήτηση, χωρίς να έχει λάβει ακόμα επίσημο χαρακτήρα, -αυτό αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα- φέρεται να στηρίζεται από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ενεργειακές διαπραγματεύσεις, Κάρλος Βιβιάνι, ο οποίος την εντάσσει στην απελευθέρωση της αγοράς αερίου.

Τυχόν αποδοχή της πρότασης πάντως θα συναντούσε σοβαρά νομικά εμπόδια, λόγω της αποποίησης περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου χωρίς χωρίς αποζημίωση.

Παράλληλα η ίδια η ΔΕΠΑ είναι υποχρεωμένη να σπάσει στα δύο και μάλιστα, όπως ζητούν οι δανειστές με πλήρη διοικητικό και λειτουργικό διαχωρισμό της μητρικής εταιρίας από τη θυγατρική της, πράγμα που δεν είναι απίθανο σε επόμενο στάδιο να οδηγήσει και στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Νέα εταιρεία
Αναλυτικότερα, το νέο σχήμα προβλέπει την ίδρυση μίας εταιρίας holding, τη «νέα ΔΕΠΑ», η οποία θα ασκεί την Εμπορία φυσικού αερίου, θα συνάπτει τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας κλπ και στην ίδρυση της 100% θυγατρικής, Εταιρίας Διανομής, στην οποία θα περάσουν τα νέα αστικά δίκτυα που θα κατασκευαστούν στην περιφέρεια (Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα- Λειβαδιά κλπ), καθώς και τα μερίδια συμμετοχής- το 51%- των τριών νέων ΕΔΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Οι δανειστές απαιτούν τον πλήρη λειτουργικό και διοικητικό διαχωρισμό της εταιρείας holding από τη θυγατρική της, δηλαδή η ΔΕΠΑ δεν θα έχει λόγο ούτε κάν στην επιλογή της διοίκησης της θυγατρικής της. Πρόκειται για σχήμα ανάλογο με αυτό της ΔΕΠΑ με τον ΔΕΣΦΑ ή της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, που οδηγεί τελικώς στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και στην περίπτωση αυτή.

Το τρίτο σημείο τριβής έχει να κάνει με τη ποσότητα του φυσικού αερίου που θα διαθέσει η ΔΕΠΑ στη δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία που πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για το gas release, δηλαδή την αύξηση της προς δημοπράτηση ποσότητας.

Στο πλαίσιο αυτό για το 2017 η ΔΕΠΑ θα πρέπει να διαθέσει με δημοπρασία ποσότητα ίση με το 16% της ετήσιας της κατανάλωσης αερίου, έναντι του 10% που διέθετε μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι αν στη δημοπρασία του Νοεμβρίου, η οποία θα διεξαχθεί εντός του 2016 αλλά αφορά ποσότητες αερίου που θα παραδοθούν το 2017, θα διατεθεί ποσότητα με βάση το αυξημένο 16% ή με το 10%, όπως επιθυμεί η ΔΕΠΑ, η οποία θεωρεί ότι η συμφωνία για το gas release έχει περίοδο εφαρμογής από 1/1/2017, οπότε οι αυξημένες ποσότητες θα πρέπει να διατεθούν στη σειρά των δημοπρασιών που θα ακολουθήσουν τον επόμενο χρόνο.

Το χρονοδιάγραμμα του gas release προβλέπει ότι το 2018 θα δημοπρατηθεί το 17% της ετήσιας κατανάλωσης της ΔΕΠΑ, το 2019 το 18%, το 2020 το 19% και το 2021 το 20%.

Οι τρίτοι παίκτες
Τρίτες εταιρείες, όπως η Promitheas Gas, μικτή εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου και της Gazprom, και η M& M Gas (ομιλος Μυτιληναίου και Μοτορ Οιλ) έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην αγορά αερίου, η οποία από το 2018 απελευθερώνεται πλήρως -και για τους οικιακούς καταναλωτές- ενώ από το 2017 δικαίωμα επιλογής προμηθευτή αποκτούν όλοι οι επαγγελματικοί καταναλωτές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Promitheas Gas, η οποία φέτος διέθεσε τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου σε δύο πελάτες, τις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες Ηρων και Εlpedison, σχεδιάζει για το 2017 την είσοδό της στην αγορά με στόχο οι πωλήσεις της να ξεπεράσουν τα 500.000 κυβικά μέτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη έλθει σε επαφές με τις τρεις ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, καθώς και με αρκετές βιομηχανίες προκειμένου να κλείσει τα συμβόλαια προμήθειας.

Σε ανάλογες κινήσεις- μικρότερης εμβέλειας μέχρι στιγμής αλλά με στόχο την επέκταση- έχει προχωρήσει και η M & M Gas.

Πηγή: Ημερησία

tags: