1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Υπογράφηκε η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid – Μ. Παναγιωτάκης: Περιμέναμε την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την αγορά λιγνίτη
Υπογράφηκε η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid – Μ. Παναγιωτάκης: Περιμέναμε την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την αγορά λιγνίτη

Υπογράφηκε η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid – Μ. Παναγιωτάκης: Περιμέναμε την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την αγορά λιγνίτη

0

Με τις υπογραφές του κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, και του Hu Yuhai, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κινεζικής State Grid International Development, επισφραγίσθηκε σήμερα η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία από την ασιατική χώρα. Η State Grid International Development αποτελεί θυγατρική της κρατικής State Grid Corporation of China (SGCC), η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως επιχείρηση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η κινεζική εταιρεία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ για την πώληση του 24% των μετοχών του Διαχειρστή των εγχώριων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσφορά της ήταν η μεγαλύτερη που κατατέθηκε στον διαγωνισμό, αγγίζοντας τα 32ο εκατ. ευρώ.

Η τελετή υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός δήλωσε πως η είσοδος του κινεζικού κολοσσού στον ΑΔΜΗΕ αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης για αλλαγές στον εργειακό τομέα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, το όφελος των καταναλωτών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η παρούσα κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Τα δίκτυα αναμένεται να παίξουν κεντρικό ρόλο στην “επόμενη ημέρα” του ηλεκτρισμού, με την επέκταση του διασυνδεδεμένου συστήματος σε επιπλέον νησιωτικές περιοχές, την αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος, αλλά και την “ένωση” των δικτύων με την ψηφιακή τεχνολογία. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές στον τομέα αυτόν», σημείωσε χαρκατηριστικά.

Από τη μεριά του, ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε χρόνο ρεκόρ για τα  παγκόσμια χρονικά. Μίλησε για «ιστορική στιγμή», η οποία συνιστά ψήφο επιστοσύνης προς τη Δημόσια Επιχείρηση.

«Η παρουσία της κινεζικής εταιρείας αποτελεί εγγύηση ότι τα σχεδιαζόμενα πρότζεκτ διασύνδεσης, όπως για παράδειγμα η σύνδεση της Κρήτης, θα προχωρήσουν με επιτυχία. Προσδοκούμε και σε άλλες συνεργασίες, καθώς η εταιρεία εξειδικεύονται και ενδιαφέρονται στα έξυπνα δίκτυα στον κλάδο διανομής», συμπλήρωσε.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο Kou Wei, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της State Grid Corporation of China, ο οποίος δήλωσε πως στόχος της κινεζικής εταιρείας είναι με τη συμμετοχή της να αναβαθμισθεί ο ΑΔΜΗΕ, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως πρόσθεσε, η εταιρεία διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στα δίκτυα υψηλής τάσης και τα “έξυπνα” δίκτυα, έχοντας παρουσία και στις αγορές της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

«Περιμέναμε την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου»

Στο περιθώριο της εκδήλωσης και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πιθανές επιπτώσεις της χθεσινής ετυμηγορίας του Γενικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση τόσο στην πρόσβαση στα εγχώρια λιγνιτικά κοιτάσματα όσο και στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως η Δημόσια Επιχείρηση περίμενε τη συγκεκριμένη απόφαση από το Δικαστήριο.

Αυτός είναι ο λόγος, όπως πρόσθεσε, που η ΔΕΗ σχεδιάζει τη συνεργασία με την κινεζική CMEC για την κατασκευή της μονάδας “Μελίτη ΙΙ” στη Φλώρινα, η οποία θα τροφοδοτείται με καύσιμο από παρακείμενα λιγνιτωρυχεία (π.χ. Βεύη), τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες. Επομένως, η χθεσινή απόφαση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, με δεδομένο πως, αν το συγκεκριμένο πρότζεκτ ευοδωθεί η ΔΕΗ θα περιορίσει το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, τη στιγμή μάλιστα που ήδη ο λιγνίτης συμμετέχει κάτω από 50% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ερώτηση για την πρόταση που διέρρευσε πως υπέβαλαν χθες οι δανειστές στην ηγεσία του ΥΠΕΝ, για εκχώρηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες με αφορμή τη δικαστική απόφαση, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως, αν και νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ μελετούν ακόμη το σκεπτικό της, για τον ίδιο είναι άξιο απορίας πώς ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του μεριδίου της Δημόσιας Επιχείρησης στη λιανική αγορά (δηλαδή του πελατολογίου της), το οποίο είναι και το ζητούμενο των θεσμών.

Παράλληλα, πάντως, έδειξε να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα που φαίνεται να έχουν στην πράξη οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες επιλέχθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό, έναντι της πώλησης πελατολογίου. “Τα ΝΟΜΕ είναι το εργαλείο, όχι ο σκοπός, προκαλεί ερωτηματικά η μετατροπή του εργαλείου σε αυτοσκοπό”, είπε χαρακτηριστικά.