Home Ενεργειακές επισημάνσεις Ερωτήσεις και απαντήσεις για την «απελευθέρωση» των αυτόνομων θερμάνσεων
Ερωτήσεις και απαντήσεις για την «απελευθέρωση» των αυτόνομων θερμάνσεων

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την «απελευθέρωση» των αυτόνομων θερμάνσεων

0
0

Στο πλαίσιο της ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας εντάσσεται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας, η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή και η οποία ανοίγει τον δρόμο σε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη να εγκαταστήσει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά του, χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας.

Η τροπολογία συμπεριλαμβανόταν στον νόμο 4447/2016 και ψηφίσθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, αίροντας την προϋπόθεση που ίσχυε για την αποκοπή ενός διαμερίσματος από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, καθώς μέχρι τώρα χρειαζόταν γι’ αυτό τον σκοπό απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, με ποσοστό τουλάχιστον 50,1%.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία, «για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτήρια, καθώς και σε όσα κτήρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Ωστόσο, η παραπάνω διατύπωση κάθε άλλο παρά είναι αρκετή για να διευθετήσει κάθε εκκρεμότητα. Είναι  χαρακτηριστικό πως, αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι στα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης, εφόσον βέβαια αυτή λειτουργεί στην πολυκατοικία, μόλις χθες ανακοινώθηκε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος που θα το «απαντά».

Η συμμετοχή στα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης ήταν μία από τις ερωτήσεις που έφτασαν τα τελευταία 24ωρα στο EnergyIn, από καταναλωτές που ζητούσαν διευκρινίσεις για το καινούριο καθεστώς. Για όσες από αυτές μπορέσαμε να πάρουμε απαντήσεις από ανθρώπους της αγοράς, παραθέτουμε παρακάτω τις πληροφορίες που βρήκαμε.

 

Τι ακριβώς αλλάζει;

Πλέον η αυτονόμηση της θέρμανσης δεν χρειάζεται καμία ενημέρωση ή άδεια από οποιαδήποτε «αρχή ή φορέα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στους «φορείς» περιλαμβάνεται και η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι όντως δεν χρειάζεται πλέον η έγκρισή της.

Με βάση ανθρώπους της αγοράς, η τροπολογία παρακάμπτει και στο καταστατικό της πολυκατοικίας, στην περίπτωση που σε αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αυτονόμηση της θέρμανσης επιμέρους διαμερισμάτων.

Παίζει ρόλο αν στην πολυκατοικία λειτουργεί ή όχι η κεντρική θέρμανση;

Κανένα. Δεν υπάρχει καμία διαφορά, είτε «ανάβει» η κεντρική θέρμανση είτε όχι.

Αλλάζει κάτι στην περίπτωση που η κεντρική θέρμανση λειτουργεί ήδη με φυσικό αέριο;

Όχι, από τη στιγμή που η τροπολογία δεν κάνει καμία διάκριση στα είδη καυσίμου. Επομένως, αν ένας ιδιοκτήτης θέλει να αποφασίσει εκείνος ποιες ώρες θα θερμαίνεται το διαμέρισμά του, ακόμη κι αν ο κεντρικός λέβητας λειτουργεί με φυσικό αέριο, μπορεί να εγκαταστήσει στο διαμέρισμά του αυτόνομο λέβητα που θα χρησιμοποιεί το ίδιο καύσιμο.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το αυτόνομο σύστημα που θα επιλέξω;

Όχι, κάτι που σημαίνει πως η δυνατότητα αυτονομίας δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές όπου υπάρχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Πρακτικά, η άλλη εναλλακτική λύση που υπάρχει είναι οι αντλίες θερμότητας.

Αν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, τι συμβαίνει με τη συμμετοχή στα έξοδα λειτουργίας της;

Είναι άγνωστο προς το παρόν. Το υπουργείο θα εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου θα διευκρινίζει τι θα ισχύει.

Πότε η θέρμανση πρέπει να «περάσει» από την έγκριση της γενικής συνέλευσης;

Μόνο στην περίπτωση αλλαγής καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας – π.χ. για την αντικατάσταση του κεντρικού λέβητα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου. Τότε, θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» η γενική συνέλευση, όπως εξάλλου ίσχυε μέχρι τώρα.

Του Κώστα Δεληγιάννη