1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. «Λήξη συναγερμού» για το ενεργειακό σύστημα
«Λήξη συναγερμού» για το ενεργειακό σύστημα

«Λήξη συναγερμού» για το ενεργειακό σύστημα

0

Ομαλοποιήθηκε το ενεργειακό σύστημα της χώρας από τη 1 περίπου το μεσημέρι σήμερα, όταν και παραλήφθηκε στη Ρεβυθούσα η νέα παραγγελία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη ΔΕΠΑ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Ενέργειας, πλέον το σύστημα ηλεκτροδότησης μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, λόγω των καιρικών συνθηκών, με συνέπεια να αίρεται η έκκληση που είχε απευθύνει στους πολίτες χθες, για περιορισμό της κατανάλωσης.

Τα δύο προηγούμενα 24ωρα, το σύστημα πλησίασε τα όρια αντοχής του, με συνέπεια να χρειασθεί να παρθούν έκτακτα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μπλάκαουτ. Μάλιστα, οι κύκλοι του υπουργείου χαρακτηρίζουν εξαιρετικό τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το σύστημα έφτασε σε οριακή κατάσταση λόγω τριών συγκυριακών παραγόντων, ξεκινώντας από μία μονάδα της ΔΕΗ που τέθηκε εκτός λειτουργίας. Παράλληλα, η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ έπεσε στο μηδέν – είτε λόγω των θυελλωδών ανέμων, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, είτε λόγω της έλλειψης ηλιοφάνειας για τα φωτοβολταϊκά. Την ίδια στιγμή, επίσης, το σύστημα δεν μπορούσε να εξασφαλίσει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια μέσω εισαγωγών.

Για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, «επιστρατεύθηκαν» όλες οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, και μάλιστα σε πλήρη ισχύ, όπως επίσης και οι υδροηλεκτρικές μονάδες. Επίσης, στο πλαίσιο της διακοψιμότητας, μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές περιόρισαν τη ζήτηση σε ρεύμα, ενώ για να συγκρατηθεί παράλληλα η κατανάλωση φυσικού αερίου, δύο μονάδες που είχαν τη δυνατότητα λειτούργησαν με πετρέλαιο αντί για αέριο.

Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει άρδην, αφού εκτός από εκτός από τον ανεφοδιασμό της Ρεβυθούσας με το νέο φορτίο LNG, αποκαταστάθηκε η βλάβη στη μονάδα της ΔΕΗ, ενώ επίσης στο μεταξύ επανέκαμψαν οι μονάδες ΑΠΕ. Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα μέσα στη μέρα να αρθεί ακόμη και ο αποκλεισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει παραταθεί και για αύριο.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, για να αποφευχθεί επανάληψη της ίδιας κατάσταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα εκπονηθεί ένα σχέδιο ενεργειακής διαχείρισης με ισχύ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.