Home Ενεργειακές επισημάνσεις Αναβολή για το απόγευμα της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ
Αναβολή για το απόγευμα της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ

Αναβολή για το απόγευμα της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ

0
0

Αναβολή για μερικές ώρες ζήτησε ο κοινός εκπρόσωπος του δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ στην πρωινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, απόφαση η οποία έγινε αναπόφευκτα δεκτή από το σώμα, καθώς το δημόσιο και το ταμείο κατέχουν απο κοινού το 51% της Δημόσιας Επιχείρησης. Ετσι, η νέα Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, και πάλι αποκλειστικό θέμα τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία συμμετοχών.

Όπως είχε αναφέρει το EnergyIn από αργά χθες το βράδυ, με βάση πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Ενέργειας, το δημόσιο θα ζητούσε αναβολή της Γ.Σ. στην περίπτωση που δεν είχε ολοκληρωθεί η διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων του κοινά αποδεκτού σχεδίου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κυβέρνησης, ΔΕΗ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών), στην πρωινή συνάντησή τους πριν από την έναρξη της Γ.Σ. Έτσι, η εξέλιξη αυτή δείχνει πως, τουλάχιστον μέχρι νωρίς το μεσημέρι, υπήρχαν ανοικτά θέματα αναφορικά με τα μέτρα που είχαν πέσει στο «τραπέζι» την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Όλες πάντως οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις είναι ήσσονος σημασίας, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο εκπρόσωπος του δημοσίου θα ζητούσε τη μετάθεση της Γενικής Συνέλευσης τουλάχιστον για μερικά 24ωρα αργότερα. Έτσι, το απόγευμα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» στη μεταβίβαση του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, για να ολοκληρωθεί η ιδιοκτησιακή του απόσχιση από τη ΔΕΗ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το απόγευμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν ετοιμάσει νέα επιστολή, όπου θα αναφέρεται η λύση που τελικά συμφωνήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως η εμπλοκή προέκυψε την περασμένη Πέμπτη στην επίσης έκτακτη Γ.Σ. της ΔΕΗ, όπου ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε αίτημα για αναβολή και εκ νέου πραγματοποίησή της σήμερα το πρωί. Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», πίσω από το αίτημα αναβολής βρίσκονταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εξέφραζαν την αντίθεσή τους  στη μεταβίβαση του 51% χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα.

Οι τράπεζες χορήγησαν στη ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2014 κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δισ. ευρώ και, όπως ανέφεραν στην επιστολή τους, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεως του ΑΔΜΗΕ επηρεάζει έντονα την οικονομική θέση της ΔΕΗ, βάζοντας σε κίνδυνο την δυνατότητα της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Το σχέδιο που κάμπτει τις αντιρρήσεις των τραπεζών συμφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν και τέθηκαν επι τάπητος τρία εναλλακτικά σενάρια, τα οποία περιλάμβαναν την απαλλαγή της ΔΕΗ από μέρος των δανείων της (ύψους 100 -120 εκατ. ευρώ), με τη μεταφορά τους στον ΑΔΜΗΕ, τη μεταβίβαση στις τράπεζες συμβάσεων της ΔΕΗ που θα δημιουργήσουν μελλοντικές χρηματορροές, καθώς και την άμεσα αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ώστε η εταιρεία να αποπληρώσει δόσεις των δανείων της προς τις τράπεζες.