1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Γ. Σταθάκης: Απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς για ΔΕΣΦΑ, κοντά σε «χρυσή τομή» για δημοπρασίες ηλεκτρισμού
Γ. Σταθάκης: Απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς για ΔΕΣΦΑ, κοντά σε «χρυσή τομή» για δημοπρασίες ηλεκτρισμού

Γ. Σταθάκης: Απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς για ΔΕΣΦΑ, κοντά σε «χρυσή τομή» για δημοπρασίες ηλεκτρισμού

0

Σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και το RealFm. όσον αφορά  το ΔΕΣΦΑ και τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας  (ΝΟΜΕ), στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης σημείωσε σχετικά: «Για το ΔΕΣΦΑ υπάρχει απόλυτη συμφωνία, συνεπώς, θα κλείσει αυτό το ζήτημα. Για τα ΝΟΜΕ, πήγε πολύ καλά η δημοπρασία που έγινε προχθές, άρα, θα επιτευχθεί και γι αυτό το θέμα πολύ γρήγορα συμφωνία για τη διετία 2017-2018».

Για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε: «Σταθερή επιδίωξη μας είναι να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση ως τις 20 Φεβρουαρίου, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί μετά θα μπούμε σε περίοδο εκλογών στην Ευρώπη και δεύτερον, γιατί το συμφέρον της χώρας επιβάλει να έχουμε γρήγορη συμφωνία, ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα, που είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση με ένα συμβατό τρόπο και με βάση τα δεδομένα, όπως έχουν τεθεί για μετά το 2018».

Για το αν θα υπάρξει πρόβλημα ψήφισης νέων μέτρων από την κοινοβουλευτική ομάδα, σημείωσε: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί η προσέγγιση μας εστιάζεται σε τρία σημεία: αναγνωρίζουμε ότι θέλουμε μια συμφωνία-πλαίσιο για μετά το 2018, πρέπει να συμπεριλαμβάνει μια μορφή εγγυήσεων για τους δανειστές και δεν μπορεί να παραβιάζονται δεδομένες συνθήκες, είτε από άποψη νομική, είτε οικονομική, που αποτελούν κόκκινες γραμμές για μας. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε προκαταβολικά συγκεκριμένα μέτρα».

Για την ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου. «Δεν θα ψηφίσουμε ποσοτικοποιημένα μέτρα. Είναι έξω από τα όρια κάθε παραδεκτού δεδομένου. Το μόνο συμβατό είναι ότι θα υπάρχει μία μορφή «κόφτη», όπως αυτός που περιλαμβάνει και το τρέχον Πρόγραμμα, και o οποίος αποδείχθηκε τελικά αχρείαστος».

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος στην προοπτική επίτευξης του στόχου για το 2017. «Το 2016 μας κάνει αισιόδοξους, γιατί κλείσαμε τον Προϋπολογισμό με υπεραπόδοση και, κυρίως, γιατί επί τρία τρίμηνα καταγράφηκαν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Για μας τους οικονομολόγους, οι επιδόσεις τριών συνεχόμενων τριμήνων είναι σήμα για το απόλυτο σημείο μεταστροφής μιας οικονομίας. Συνεπώς, ο στόχος για ανάπτυξη 2,5-3% το 2017 θα επιτευχθεί, άρα, ακυρώνεται οποιαδήποτε αναγκαιότητα εφαρμογής «κόφτη» και, βεβαίως, όλα τα υποθετικά μέτρα».