1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Εμ. Παναγιωτάκης: Κέρδος μέσω αθέμιτων πρακτικών οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος από την ενεργειακή κρίση
Εμ. Παναγιωτάκης: Κέρδος μέσω αθέμιτων πρακτικών οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος από την ενεργειακή κρίση

Εμ. Παναγιωτάκης: Κέρδος μέσω αθέμιτων πρακτικών οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος από την ενεργειακή κρίση

0

Οι ιδιώτες παραγωγοί εφάρμοσαν τακτικές τεχνητής αύξησης της τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην Πτολεμαΐδα, ανέφερε πως γι’ αυτό τον σκοπό χρησιμοποίησαν μία μέθοδο που ονομάζεται «συγκράτηση ισχύος».

Έτσι, προσέφεραν χαμηλά τα 2/3 της ισχύος τους, ανεβάζοντας στη συνέχεια πολύ υψηλότερο το τίμημα για το υπόλοιπο 1/3. Η συνέπεια ήταν να ανεβάσουν τεχνητά την Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία καθορίζει την τιμή με την οποία πωλούν ρεύμα σε όλες τις εταιρείες προμήθειας.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως οι ιδιώτες πάροχοι εμφάνισαν κάθε είδους προσκόμματα για να καθυστερήσουν να «αλλάξουν» καύσιμο στις μονάδες τους, και επομένως να σταματήσουν να καταναλώνουν φυσικό αέριο λόγω της μικρής του διαθεσιμότητας, «γυρίζοντας» στο (πιο ακριβό) πετρέλαιο.

«Στις δύο πρώτες ενεργειακές κρίσεις, κάποιος παραγωγός ζητούσε 10 ημέρες διορία για να αλλάξει καύσιμο, ζητώντας ακόμη περισσότερο χρονικό διάστημα στην τρίτη ενεργειακή κρίση. Άλλος ιδιώτης “γύρισε” μεν σε πετρέλαιο, ωστόσο έδινε τιμή λίγο πάνω από τα υδροηλεκτρικά, ώστε είτε να μπει καθόλου η μονάδα του είτε να μπει μετά από αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι ιδιώτες είδαν την πρόσφατη ενεργειακή κρίση σαν ευκαιρία για να επωφεληθούν», πρόσθεσε, επικεντρώνοντας περισσότερο τα βέλη του κυρίως στις εποπτικές αρχές (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ), οι οποίες παρακολουθούν την αγορά και υποτίθεται πως πρέπει να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνουν αθέμιτες πρακτικές. Μάλιστα, αποκάλυψε πως τους έχει στείλει σχετική επιστολή για το θέμα.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος ανέφερε πως η επιχείρηση «γύρισε» σε πετρέλαιο, από φυσικό αέριο, τις δύο μονάδες της που έχουν αυτή τη δυνατότητα, στο Λαύριο και την Κομοτηνή. Μόνο από το κόστος του πετρελαίου, όπως σημείωσε, η ζημία για την επιχείρηση άγγιξε τα 35,5 εκατομμύρια.

«Όταν απευθυνθήκαμε στη ΡΑΕ, μας ανέφερε πως θα αποζημιωθούμε από την αγορά, δηλαδή ουσιαστικά από την ίδια τη ΔΕΗ αφού είμαστε ο μεγαλύτερος προμηθευτής», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει αποζημίωση από το τέλος ασφάλειας καυσίμου στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε και από την τεχνητά αυξημένη Οριακή Τιμή Συστήματος, καθώς αναγκαζόταν να προμηθεύεται από τη χονδρική αγορά περισσότερο ρεύμα από αυτό που πουλούσε, με δεδομένο πως το μερίδιό της στην παραγωγή είναι μικρότερο από το ποσοστό της στην προμήθεια. «Αντίθετα, οι εναλλακτικοί προμηθευτές είχαν εγγυημένες χαμηλές τιμές, από τα ποσά ενέργειας που είχαν εξασφαλίσει από τα ΝΟΜΕ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση ανέδειξε την ελλιπή ασφάλεια εφοδιασμού. «Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι λίγες, ενώ το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο καύσιμο. Για αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια εγχώριων πηγών, δηλαδή λιγνίτη και νερού, με το δεύτερο να εξαρτάται άμεσα από τις υδατοπτώσεις».