1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Πρόταση της κυβέρνησης για επανεκτίμηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλ. ενέργειας τον Δεκέμβριο
Πρόταση της κυβέρνησης για επανεκτίμηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλ. ενέργειας τον Δεκέμβριο

Πρόταση της κυβέρνησης για επανεκτίμηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλ. ενέργειας τον Δεκέμβριο

0

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μετάθεση για τον Δεκέμβριο της επανεκτίμησης της πορείας απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αντί για τον Ιούνιο που προβλέπουν οι έως τώρα συμφωνίες με τους δανειστές. Αυτό ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ συμπλήρωσε πως ο λόγος είναι πως θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να αποτυπωθούν στα μερίδια των εναλλακτικών παρόχων τα οφέλη που αποκομίζουν από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμη διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς αναφορικά με τον τρόπο που εξελίσσεται το άνοιγμα της αγοράς ρεύματος. Ωστόσο, εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως τελικά θα βρεθούν σημεία σύγκλισης, για να επέλθει συμφωνία.

Μάλιστα, κάνοντας μία γενική αποτίμηση του αποτελέσματος του χθεσινού Eurogroup, σημείωσε πως αν προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα και κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση σε πολύ σύντομο διάστημα, θα υπάρχει χρόνος για να συμμετάσχει η χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση, που αποτελεί στρατηγικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, το άνοιγμα της αγοράς ρεύματος περιλαμβάνεται στις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, για να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Έτσι, με δεδομένο πως μετά το χθεσινό Eurogroup άνοιξε ο δρόμος για την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, και επομένως για τον επόμενο γύρο συνομιλιών, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και η αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ για τη μείωση του μερίδιου της ΔΕΗ στη λιανική.

Καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ανάσχεση στη μετακίνηση καταναλωτών στους εναλλακτικούς παρόχους από τη ΔΕΗ, η οποία τον Δεκέμβριο κατείχε με ποσοστό 89,59%, δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τους δανειστές να μην είναι ικανοποιημένοι από τα έως σήμερα αποτελέσματα των δημοπρασιών. Μάλιστα, εκτός από την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ζητήσουν ακόμη και τη ρητή αναφορά ως ρήτρας την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων τη ΔΕΗ, στην περίπτωση που τον Ιούνιο το ποσοστό της ΔΕΗ δεν έχει φτάσει στο επίπεδο-στόχο.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η αναθεώρηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, σε συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, περιλαμβάνεται έτσι κι αλλιώς στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία για τη διενέργεια των ΝΟΜΕ. «Δεν νομίζω πως υπάρχει τώρα στην ατζέντα μας πίεση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ», αρκέστηκε να απαντήσει σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης ρήτρας για την ιδιωτικοποίηση μέρους του παραγωγικού δυναμικού της Δημόσιας Επιχείρησης.

Θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου ήταν η παρουσίαση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, η οποία πέρα από τον κ. Σταθάκη έγινε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), Μιχάλης Φιλίππου, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου του Χρηματιστηρίου, Σωκράτη Λαζαρίδη. Το Χρηματιστήριο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία στα μέσα του 2018, περιλαμβάνοντας τέσσερις αγορές: την προθεσμιακή, την προημερήσια, την ενδοημερήσια και την αγορά εξισορρόπησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Φιλίππου, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα οδηγήσει σε μία σαφή οριοθέτηση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της αγοράς και του πυλώνα των ενισχύσεων και των κρατικών παρεμβάσεων, καθώς η ενέργειας δεν πρόκειται για ένα αμιγώς εμπορεύσιμο αγαθό, αλλά και ένα προϊόν κοινής ωφέλειας.

«Στόχος είναι η αγορά να λειτουργεί στην βάση καθαρών κανόνων, μέσω των οποίων θα καθορίζονται οι ποιότητες και οι τιμές”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζονται οικονομίας κλίμακας, ώστε οι απαιτούμενες υπηρεσίες να παρέχονται με μικρότερο κόστος και έτσι να ανακουφίζεται περαιτέρω ο τελικός καταναλωτής.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως η προετοιμασία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με τον ΛΑΓΗΕ έχει ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος υποστηρίξε πως είναι νομοτελειακό μέσα στην επόμενη δεκαετία η Ευρώπη να αποκτήσει μία ενοποιημένη αγορά ενέργειας.