1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. ΕΔΑ Αττικής: Μειωμένο έως και 50% το κόστος σύνδεσης με το φυσικό αέριο
ΕΔΑ Αττικής: Μειωμένο έως και 50% το κόστος σύνδεσης με το φυσικό αέριο

ΕΔΑ Αττικής: Μειωμένο έως και 50% το κόστος σύνδεσης με το φυσικό αέριο

0

Πρόγραμμα επιδότησης του κόστους μετατροπής της θέρμανσης σε φυσικό αέριο, για διαμερίσματα και πολυκατοικίες, θα ξεκινήσει από τις 3 Απριλίου η ΕΔΑ Αττικής. Η επιδότηση φθάνει μέχρι και 3.000 ευρώ για μια πολυκατοικία και 750 ευρώ για ένα διαμέρισμα.

Επίσης, δεν είναι το μοναδικό κίνητρο που δίνει η εταιρεία για την αύξηση της διείσδυσης του καυσίμου στο Λεκανοπέδιο, αφού προσφέρει επίσης δωρεάν τέλη σύνδεσης στους καταναλωτές. Έτσι, μειώνει μέχρι και 50% το κόστος που πρέπει να καταβάλει κανείς για να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για τη θέρμανση της κατοικίας του.

Σε εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα η ΕΔΑ Αττικής, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, σημείωσε πως ο στόχος για το 2017 είναι η σύνδεση 12.000 νέων νοικοκυριών. Πέρα από το πρόγραμμα επιδότησης και την έκπτωση κατά 100% στα τέλη σύνδεσης, η εταιρεία εκτιμά πως για την επίτευξή του θα συμβάλει και η δυνατότητα που υπάρχει πλέον για αυτονόμηση οποιουδήποτε διαμερίσματος, χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

Το πρόγραμμα επιδότησης θα “τρέξει” μέχρι την εξάντληση των 3,8 εκατ. ευρώ, που είναι το διαθέσιμο κονδύλι. Το ύψος της χρηματοδότησης εξαρτάται απο την ισχύ του συστήματος πυο θα εγκατασταθεί, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΑ Αττικής, στο πλαίσιό του αναμένεται να επιδοτηθούν περισσότερες από 5.000 νέες συνδέσεις διαμερισμάτων και πολυκατοικιών.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά η αυτονόμηση διαμερισμάτων στην Αττική θα μπορεί να γίνει με τη χρήση ανυψωτικής στήλης (riser) και τοποθέτηση του μετρητή στο μπαλκόνι των διαμερισμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΔΑ θα αναλαμβάνει την τοποθέτηση ενός κεντρικού κατακόρυφου αγωγού (δηλαδή της ανυψωτικής στήλης) στην πολυκατοικία, για τη μεταφορά του καυσίμου από τη βάση της πολυκατοικίας προς τους ορόφους, με τον ιδιοκτήτη να επιβαρύνεται μόνο για τις σωληνώσεις σύνδεσης της εγκατάστασης του διαμερίσματός του με αυτό τον αγωγό.

Η ανυψωτική στήλη λύνει το πρόβλημα αυτόνομης σύνδεσης λόγω τεχνικών δυσκολιών – όταν για παράδειγμα δν υπάρχει χώρος στο ισόγειο της πολυκατοικίας για την τοποθέτησης του μετρητή. Επίσης, αν στην ίδια πολυκατοικία θέλουν να αυτονομηθούν περισσότερα από ένα διαμερίσματα, δεν θα χρειάζεται πλέον για κάθε ένα να τοποθετούνται ξεχωριστές κατακόρυφες σωληνώσεις, αφού θα μπορούν να τροφοδοτούνται όλες από τον ίδιο κεντρικό αγωγό.

Επομένως, παρόλο που στην περίπτωση του riser η επιδότηση που προσφέρει η ΕΔΑ είναι μικρότερη, καθώς η εταιρεία αναλαμβάνει την εγκατάσταση της ανυψωτικής στήλης, ακόμη κι αν θέλουν να αυτονομηθούν μόλις δύο διαμερίσματα, με τη συγκεκριμένη λύση μειώνεται το κόστος σύνδεσής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, για να μπορέσει να υπάρξει το πρόγραμμα χρηματοδότησης, χρειάσθηκε να πεισθούν οι επενδυτές της ΕΔΑ Αττικής (ΔΕΠΑ και Shell) να καταβάλουν τα 2/3 του συνολικού ετήσιου κονδυλίου του, καθώς από τα 3,8 εκατ. ευρώ που είναι το ύψος του, μόνο το 1/3 θα προέλθει από την αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στα τιμολόγια, με συνέπεια αυτή να περιορισθεί σε λιγότερο από 1%.

Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να μην χρειασθεί να αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που θα επιτευχθεί αν υπάρξει αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, και επομένως της κατανάλωσης. Μία αύξηση 5-6% της κατανάλωσης θα είναι αρκετή για να διατηρηθούν σταθερά τα τιμολόγια.

Όσον αφορά το πενταετές πλάνο που έχει σχεδιάσει η εταιρεία, αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις €67εκατ. για την ανάπτυξη δικτύων και την παροχή κινήτρων σύνδεσης σε βάθος 5ετίας, ανάπτυξη 100χλμ. δικτύου και τεχνικών έργων σε όλο το λεκανοπέδιο, διεύρυνση και ισχυροποίηση του δικτύου εξουσιοδοτημένων συνεργατών σε κάθε περιοχή της Αττικής και την ανάπτυξη σύγχρονων και καινοτόμων πρακτικών και υπηρεσιών για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των χρηστών του δικτύου διανομής και των τελικών πελατών φυσικού αερίου.