1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. ΙΕΝΕ: Οι Ενεργειακές Επενδύσεις  «Κλειδί» για την Αναπτυξιακή Επανεκκίνηση
ΙΕΝΕ: Οι Ενεργειακές Επενδύσεις  «Κλειδί» για την Αναπτυξιακή Επανεκκίνηση

ΙΕΝΕ: Οι Ενεργειακές Επενδύσεις  «Κλειδί» για την Αναπτυξιακή Επανεκκίνηση

0

Τις μεγάλες αλλά εν πολλοίς ανεκμετάλλευτες δυνατότητες που έχει ο ελληνικός ενεργειακός τομέας ώστε να αποτελέσει την «ατμομηχανή» που θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την σημερινή κρίση, αυξάνοντας την απασχόληση και τονώνοντας τις εξαγωγές, ανέδειξε η ημερίδα που διοργάνωσε, στις 26 Απριλίου 2017, στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ( ΙΕΝΕ) από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ( ΕΒΕΑ) και το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με τίτλο «Ενέργεια: Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές».

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε, με ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας χρειάζεται μια σύγχρονη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο τομέας της ενέργειας πρωταγωνιστεί σήμερα στην προσέλκυση επενδύσεων διεθνώς. Εξάλλου, ο κ. Μίχαλος υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας αυξάνει διαρκώς τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, καθώς και ότι διαθέτει ένα σπουδαίο δυναμικό εξωστρεφών επιχειρήσεων στο χώρο των ΑΠΕ. Οι επιχειρήσεις αυτές, επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, παρέχουν είτε υπηρεσίες είτε εξειδικευμένα συστήματα και εξοπλισμό, που διακρίνονται για την καινοτομία και την ποιότητά τους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, υπογράμμισε ότι ο κλάδος της ενέργειας καλύπτει το 27,5 % των ελληνικών εξαγωγών, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να αυξηθεί ο συνολικός όγκος των εξαγωγών. Κάτι που, όπως είπε, είναι απολύτως εφικτό, αρκεί να υπάρξει σταθερότητα στην οικονομική πολιτική και στο φορολογικό καθεστώς της χώρας.

Την ανάγκη να απαλλαγούν οι ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας από τα λεγόμενα “soft costs”, μέσω της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης. Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε, θα περιοριστεί ο χρόνος και το κόστος των διαδικασιών, που σήμερα βαραίνουν τον ελληνικό ενεργειακό τομέα και τις επενδύσεις σε αυτόν με υπερβολική γραφειοκρατία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική γεωργία θα πρέπει να στραφεί στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων για εξαγωγές, με υποστήριξη του ενεργειακού κόστους, αντί της ιδέας των «αγροτικών φωτοβολταϊκών».

Τη μεγάλη σημασία της ΔΕΗ στις ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης κ. Γιώργος Ανδριώτης, τονίζοντας ότι η αξία των παγίων της σε ορυχεία, παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορία, φθάνει σήμερα στα 13,3 δισ. ευρώ. Όπως πρόσθεσε, η ΔΕΗ επενδύει στους τομείς αυτούς κατά μέσο όρο πάνω από 900 εκατ. ευρώ το χρόνο (συνολικά 5,9 δισ. ευρώ την τελευταία επταετία, κατά τη διάρκεια της κρίσης). Όπως, εξάλλου, υπογράμμισε, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής, στην παρουσίασή του με θέμα τις «Ενεργειακές Επενδύσεις και την Δημιουργία Απασχόλησης», ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις επένδυσαν σε ενεργειακά πρότζεκτ υποδομών στην Ελλάδα συνολικά 18 δις ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης (2008-2015). Γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα το ειδικό βάρος της ενέργειας στο επενδυτικό τοπίο της χώρας.

Η ημερίδα αποτέλεσε σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στα μέλη του εγχώριου ενεργειακού τομέα, της επιχειρηματικής κοινότητας και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Κατά τη διάρκειά των εργασιών της, οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν τις επενδυτικές τάσεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, τη συμβολή του στην ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας, αλλά και την κατάσταση από την πλευρά της απασχόλησης. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν και τα προκαταρκτικά στοιχεία της νέας μελέτης του ΙΕΝΕ για την «Ενέργεια και Απασχόληση», η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2013),  και που, αυτή την περίοδο, το Ινστιτούτο επικαιροποιεί.

Εξάλλου, όπως δείχνει η πρόσφατη μελέτη του ΙΕΝΕ, “SE Europe Energy Outlook 2016-2017”, ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να προσφέρει σημαντική ώθηση στην  ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας, καθώς οι απαιτούμενες ενεργειακές επενδύσεις μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν μεταξύ €24 και 30 δις.