1. Home
  2. Νέα
  3. ΟΠΕΚ: Αύξηση 1% στην παραγωγή το Μάιο
ΟΠΕΚ: Αύξηση 1% στην παραγωγή το Μάιο

ΟΠΕΚ: Αύξηση 1% στην παραγωγή το Μάιο

0

Τα μέλη του ΟΠΕΚ παρήγαγαν περισσότερο αργό πετρέλαιο τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το καρτέλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η παραγωγή του ΟΠΕΚ ενισχύθηκε τον Μάιο σε ποσοστό 1%, πάνω από 32,14 εκατ. βαρέλια.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει όσους εκφράζουν φόβους ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί για ην περιστολής της παραγωγής, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά, είναι εύθραυστη.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά, η άνοδος οδηγήθηκε κυρίως από αυξήσεις σε τρία από τα 14 μέλη του καρτέλ: της Λιβύης, της Νιγηρίας και του Ιράκ.

Η αύξηση παραγωγής από την πλευρά της Λιβύης και της Νιγηρίας ήταν αναμενόμενη, καθώς αυτές οι χώρες έχουν εξαιρεθεί από υποχρεώσεις που συνδέονται με την εν λόγω συμφωνία, διότι προσπαθούν να ανακάμψουν από σαμποτάζ και βίαιες διακοπές στην προσφορά τους.

Ωστόσο το Ιράκ συμφώνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και πάλι τον Μάιο, σε κάποιες από τις μεγαλύτερες μειώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί το καρτέλ. Αντίθετα, η παραγωγή του αυξήθηκε κατά περισσότερα από 44.000 βαρέλια την ημέρα, σε πάνω από 4,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα.