Home Ηλεκτρισμός Το νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Bentley
Το νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Bentley

Το νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Bentley

0
0

Η Bentley EXP 12 Speed 6e γιορτάζει στη φετινή έκθεση Auto Shanghai την πρεμιέρα της στην Κίνα.

Το πρωτότυπο δείχνει τους φιλόδοξους στόχους της βρετανικής εταιρείας, η οποία έχει ως στόχο τα προϊόντα της να ορίζουν την κατηγορία των πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η αποδοχή ή μη από την πλευρά του κοινού και των πελατών αυτής της δημιουργίας θα επηρεάσει τη μελλοντική στρατηγική της μάρκας, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Η πολυτέλεια ενός ηλεκτροκίνητου μοντέλου: κομψό και εντυπωσιακό

Τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Bentley, όπως η άμεση απόκριση του κινητήρα και η τεράστια αυτονομία συνδυάζονται με νέες, εξαιρετικά αποδοτικές τεχνολογίες, όπως το σύστημα ταχείας επαγωγικής φόρτισης και οι μοντέρνες «υπηρεσίες», που προσφέρονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Στο μελλοντικό αυτοκίνητο οι πελάτες μπορούν να εκμεταλλευτούν την ταχεία διαδικασία της επαγωγικής φόρτισης και να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομές χάρη στην αυξημένη αυτονομία. Μία ηλεκτρική Bentley, για παράδειγμα, θα είναι σε θέση να ταξιδέψει με μία φόρτιση της μπαταρίας από το Λονδίνο έως το Παρίσι ή από το Μιλάνο έως το Μονακό (!).

Στην EXP 12 Speed 6e, η οποία είναι πολυτελώς εξοπλισμένη, συνδυάζονται η μοντέρνα τεχνολογία και τα υψηλότατης ποιότητας υλικά τόσο αρμονικά. Για παράδειγμα, η κεντρική κονσόλα αποτελείται από ένα και μοναδικό κομμάτι κυρτού γυαλιού, μέσα στο οποίο βρίσκεται μία οθόνη OLED υψηλής ανάλυσης. Όλα τα σημαντικά όργανα του αυτοκινήτου – ανάμεσα σε αυτά το σύστημα πλοήγησης, το σύστημα ψυχαγωγίας και ο κλιματισμός- ελέγχονται από εκεί.

Στις χειροποίητες παρεμβολές από γυαλί στο τιμόνι έχουν τοποθετηθεί τα χειριστήρια ελέγχου των διάφορων μέσων, όπως της επικοινωνίας, της πλοήγησης και των ρυθμίσεων του οχήματος. Στο ανοικτό, επάνω μέρος του τιμονιού βρίσκονται επίσης δύο διακόπτες: Ο ένας φροντίζει για την άμεση αύξηση της ισχύος του κινητήρα (boost), ενώ ο άλλος χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της ταχύτητας, για παράδειγμα μέσα στην κίνηση της πόλης.

Από την πλευρά του, ο συνοδηγός έχει στη διάθεσή του τη δική του μονάδα ρύθμισης συστημάτων στο ταμπλό. Μέσω αυτής έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα e-mail, αλλά και σε άλλα μέσα ψυχαγωγίας.

Οι εξαίσιες πινελιές χαλκού γύρω από το μοχλό αλλαγής ταχυτήτων, τον περιστροφικό διακόπτη του Bentley Dynamic Drive, αλλά και την επένδυση των θυρών από καπλαμά υπογραμμίζουν τις ηλεκτρικές δυνατότητες του προχωρημένου κινητήρα.

Το «έξυπνο» σύστημα πληροφοριών και ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου λειτουργεί ως κεντρικό σημείο συντονισμού, ως εγκέφαλος, μέσω του οποίου μπορούν να ελεγχθούν πολλές υπηρεσίες του αναλογικού κόσμου.

Σχεδίαση για το μέλλον της πολυτέλειας

Η σχεδίαση του εξωτερικού μέρους ορίζεται από τις επιφάνειες με το αθλητικό στιλ, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τη φύση και τις αεροδυναμικές μορφές του ράμφους ενός αεροσκάφους.

Το σχεδιαστικό DNA της Bentley προχώρησε προσεκτικά και δείχνει με αυτό το πρωτότυπο αυτοκίνητο σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η μελλοντική εξέλιξη. Η γνώριμη, δυναμική σχεδίαση και οι πίσω πλευρές φτάνουν σε ένα ακόμα πιο εκφραστικό επίπεδο. Σε συνδυασμό με τον κοντό μπροστινό πρόβολο, το μακρύ καπό του κινητήρα, τη χαμηλά τοποθετημένη γρίλια του ψυγείου και το φαρδύ πίσω μέρος, τονίζουν τις αθλητικές αναλογίες και την εν γένει σπορτίφ παρουσία, μεταδίδοντας στο κοινό μία εντύπωση για τη δυναμική απόδοση του αυτοκινήτου.

Οι διπλές εισαγωγές αέρα στο καπό του κινητήρα εξασφαλίζουν επιπλέον ψύξη για την μπαταρία και τον κινητήρα. Οι πλευρικοί καθρέφτες, ουσιαστικά οι κάμερες που έχουν πάρει τη θέση των συνηθισμένων καθρεφτών, είναι ασυνήθιστα μικροί. Η σχεδίασή τους παραπέμπει στη μορφή των μαχητικών αεροσκαφών stealth.

Για όσο χρονικό διάστημα δεν είναι διαθέσιμος κάποιος σταθμός επαγωγικής φόρτισης η EXP 12 Speed 6e μπορεί να συνδεθεί με το απλό δίκτυο μέσω της επαφής που βρίσκεται πίσω από την πινακίδα κυκλοφορίας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Πολυτέλεια και ισχύς στην έκθεση της Shanghai

Εκτός από το πρωτότυπο EXP 12 Speed 6e το «παρών» στην έκθεση της κινεζικής μεγαλούπολης θα δώσουν επίσης τέσσερα μοντέλα, τα οποία θα επιδείξουν το μοναδικό εύρος των δυνατοτήτων της Bentley. Από την υπερβολική πολυτέλεια έως την τεράστια ισχύ του κινητήρα – στο δρόμο, αλλά και πέρα από τα όριά του.

1. Bentayga Mulliner : αυτοκίνητο, το οποίο μεταξύ άλλων ξεχωρίζει για το πολυτελές εσωτερικό του, που δεν έχουμε ξαναδεί πουθενά αλλού

2. Mulsanne Hallmark Series της Mulliner : μία αυστηρά περιορισμένη εκδοχή, στην οποία κυριαρχούν πολύτιμα μέταλλα και πολυτελή υλικά, τα οποία μπορεί να τα βρει κανείς στα καλύτερα κοσμηματοπωλεία του κόσμου. Οι μελλοντικοί κάτοχοι αυτής της σειράς, από την οποία θα κατασκευαστούν μόνο 50 «κομμάτια», μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία ασημένια και μία χρυσή εκδοχή.

3. Flying Spur : το νέο μοντέλο της είναι η πρώτη 4θυρη Bentley, της οποίας η τελική ταχύτητα φτάνει τα εξωπραγματικά 325 km/h

4. Continental GT Speed Black Edition : έχει κατασκευαστεί ειδικά για την Κίνα, όντας ταυτόχρονα το μοναδικό μοντέλο του είδους, που θα κυκλοφορήσει. Ένα σπάνιο αυτοκίνητο, το οποίο κοσμείται από την επιγραφή «One of one” (1 από 1)

Ο Wolfgang Dürheimer, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bentley Motors, σχολίασε: «Η EXP 12 Speed 6e είναι η μελέτη ενός αυτοκινήτου, η οποία καλείται να δείξει πως η Bentley προωθεί αποφασιστικά την ιδέα της ηλεκτροκίνησης στην πολυτελή κατηγορία, με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας, της κορυφαίας ποιότητας των υλικών κατασκευής, αλλά και της φινέτσας, η οποία αναμένεται σε κάθε αυτοκίνητο της μάρκας. Η Bentley έχει ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στην Κίνα, μία από τις πιο σημαντικές αγορές για τη φίρμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εργαζόμαστε συγκεντρωμένοι για την εξέλιξη ενός μελλοντικού ηλεκτροκίνητου μοντέλου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών τόσο στην ασιατική χώρα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο σε ότι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις πολυτελείας».