1. Home
  2. Νέα
  3. Η Κίνα λέει «όχι» στις εισαγωγές αποβλήτων
Η Κίνα λέει «όχι» στις εισαγωγές αποβλήτων

Η Κίνα λέει «όχι» στις εισαγωγές αποβλήτων

0

Την απαγόρευση εισαγωγής πολυάριθμων τύπων αποβλήτων, ανακοίνωσε η Κίνα.

Η χώρα έχει στόχο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), 16 χρόνια μετά την ένταξή της στο διεθνές εμπορικό όργανο.

Μέχρι το τέλος του 2017, η Κίνα δε θα δέχεται πλέον αποστολές 24 τύπων στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών απορριμμάτων οικιακής χρήσης, απορριμμάτων χαρτιού και απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος της χώρας.

«Ανακαλύψαμε ότι τα ανακυκλωμένα στερεά απόβλητα συχνά αναμειγνύονται με μεγάλες ποσότητες βρώμικων και επικίνδυνων αποβλήτων και αυτό οδηγεί σε σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση στην Κίνα», αναφέρει η επίσημη δήλωση στον ΠΟΕ.

Οι χώρες μέλη του ΠΟΕ απαγορεύεται να εισάγουν σκουπίδια υψηλής μόλυνσης, ωστόσο η Κίνα είχε απαλλαγεί από τέτοιους κανόνες κατά την εγγραφή της τον Δεκέμβριο του 2001. Το Πεκίνο πήρε το τελευταίο βήμα μετά από τη συνειδητοποίηση ότι η εισαγωγή ξένων αποβλήτων έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ωστόσο, η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να εισάγει ορισμένα είδη αποβλήτων που απαιτούνται για την παραγωγή πρώτων υλών μέσω της ανακύκλωσης.

Η ολοένα αυξανόμενη πίεση για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης του νερού και του εδάφους και του λαθρεμπορίου σκουπιδιών στη χώρα, επέφερε την διάταξη ενίσχυσης του ελέγχου εισαγωγών στερεών αποβλήτων, από μια ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Σύμφωνα με τον έλεγχο, δύο στις τρεις από τις 1.162 εταιρείες που ειδικεύονται στην ανακύκλωση εισαγόμενων αποβλήτων εμφανίζουν παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένων ανεπαρκών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανεπαρκούς αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Η Κίνα αποτελεί σημαντικό εισαγωγέα αποβλήτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα, εισήγαγε 46,98 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένων στερεών αποβλήτων το 2015, σημειώνοντας μείωση κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας Περιβάλλοντος της χώρας.

Επιπλέον, η Κίνα εισήγαγε 7,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων πλαστικού, το 2016, αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 56% των παγκόσμιων εισαγωγών.