1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας «Ίρμα» (βίντεο)
Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας «Ίρμα» (βίντεο)

Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας «Ίρμα» (βίντεο)

0

Την πρώτη του επέλαση στα νησιά της Καραϊβικής κάνει ο τυφώνας Ίρμα, ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί τελευταία 80 χρόνια στον Ατλαντικό, με ανέμους που φτάνουν τα 295 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Το «μάτι» της Ίρμας ήδη έπληξε τη Μπαρμπούντα και έφτασε στο Σεν Μαρτέν της Γουαδελούπης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ αποθηκεύουν νερό, τρόφιμα και καύσιμα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από 1.000 άνθρωποι πέρασαν την νύχτα τους σε προσωρινά καταφύγια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας 75χρονος πέθανε σε ορεινή περιοχή του Πουέρτο Ρίκο, προετοιμαζόμενος για τον τυφώνα. Ο τυφώνας θα συνεχίσει την επέλασή του, περνώντας από το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομηνικανή Δημοκρατία, την Αϊτή και την Κούβα, προτού, πιθανών, καταλήξει στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, το κακό φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει σύντομα, καθώς το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων προβλέπει ότι την Ίρμα θα ακολουθήσει η τροπική καταιγίδα Χοσέ στην Καραϊβική με ανέμους που θα φτάνουν τα επίπεδα τυφώνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η τροπική καταιγίδα θα επηρεάσει τα βορειότερα τμήματα των Αντίλλων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο Χοσέ ενδέχεται να ενισχυθεί σε τυφώνα περίπου το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, περνώντας από Δομηνικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, Αϊτή και Κούβα.