1. Home
  2. Νέα
  3. Διαβάσαμε
  4. για
  5. εσάς
  6. Ξεκινά εγκατάσταση έξυπνων μετρητών η ΑΗΚ
Ξεκινά εγκατάσταση έξυπνων μετρητών η ΑΗΚ

Ξεκινά εγκατάσταση έξυπνων μετρητών η ΑΗΚ

0

Ξεκινά αμέσως η διαδικασία για πιλοτική εγκατάσταση 3.000 έξυπνων μετρητών σε καταναλωτές της ΑΗΚ όλων των κατηγοριών, μετά από πέντε χρόνια διαδικασιών και τέσσερις ανατροπές διαδικασιών μέσω προσφυγών. Η προσφορά της πιλοτικής εγκατάστασης των πρώτων 3.000 μετρητών, επισφραγίστηκε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ.

Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου €1,5 εκατ. και θα αναληφθεί από τον οργανισμό, ο οποίος έχει και τις ευλογίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ανάδοχος είναι η κυπριακή εταιρεία NewCyteh. Παράλληλα, ανατέθηκε στους υπηρεσιακούς του ημικρατικού οργανισμού να προχωρήσουν τάχιστα σε μελέτη για μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε πέραν του 80% των καταναλωτών εντός επταετίας, δηλαδή μέχρι το 2024. Το συνολικό κόστος αυτού του σχεδίου, υπολογίζεται γύρω στα €75 εκατ.

Κρίσιμο σημείο για την προώθηση του σχεδίου, θα είναι το αν η ΡΑΕΚ θα εγκρίνει τη μετακύληση του κόστους στους καταναλωτές και σε ποιο βαθμό, δεδομένου ότι θα υπάρχουν και κάποιες εξοικονομήσεις για τον οργανισμό λόγω αυτοματοποιημένων λειτουργιών των έξυπνων μετρητών και της διαχείρισής τους.

Το θέμα θεωρείται ως κατεπείγον, λόγω της καθυστέρησης περίπου πέντε χρόνων στην εφαρμογή του προγράμματος, αφού σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ μέχρι το 2020 το 80% των εγκατεστημένων μετρητών θα πρέπει να είναι «έξυπνοι».

Μεταξύ άλλων, με τους έξυπνους μετρητές θα προωθηθούν πολύ περισσότερο και οι διατιμήσεις διπλής εγγραφής στα νοικοκυριά, που θέλουν να χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές τις βραδινές ώρες με πιο χαμηλή χρέωση. Επίσης, ο καταναλωτής θα μπορεί να βλέπει σειρά δεδομένων της ενεργειακής συμπεριφοράς του ώστε να προχωρά σε εξοικονομήσεις και μείωση του τελικού λογαριασμού. Οι μετρήσεις θα γίνονται με τηλεμετρία και δεν θα χρειάζεται επίσκεψη καταμετρητή, εκτός περιπτώσεων ελέγχου, ενώ θα μειωθούν αισθητά και οι δυνατότητες υποκλοπών ηλεκτρισμού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σήμερα, υπουργός Ενέργειας και πρόεδρος ΑΗΚ, θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τον ενημερώσουν για την εισαγωγή των νέων διατιμήσεων στις χρεώσεις ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ, ενώ η ΑΗΚ θα ενημερώσει και δημόσια για την εφαρμογή του νέου συστήματος, παραθέτοντας και παραδείγματα για τις εξοικονομήσεις σε διάφορες κατηγορίες καταναλωτών.

του Πέτρου Θεοχαρίδη

ΠΗΓΗ philenews.com