1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Κερδίζουν έδαφος οι ΑΠΕ στη Βρετανία…
Κερδίζουν έδαφος οι ΑΠΕ στη Βρετανία…

Κερδίζουν έδαφος οι ΑΠΕ στη Βρετανία…

0

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

 

Ευχάριστα νέα έρχονται από τη Βρετανία που ίσως μελλοντικά οδηγήσουν σε μείωση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Μία εξέλιξη που πριν μερικά χρόνια δεν την υπολόγιζαν οι περισσότεροι.

Όπως διαβάσαμε λοιπό αυτές τις ημέρες, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από παράκτια αιολικά πάρκα υποχώρησε απότομα στη Βρετανία και διαμορφώθηκε κάτω της τιμής που «χρεώνουν» οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, καθιστώντας αυτή τη μορφή καθαρής ενέργειας έναν από τους φθηνότερους τρόπους τροφοδότησης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Συγκεκριμένα μαθαίνουμε ότι σε δημοπρασία με την οποία η κυβέρνηση μοίρασε συμβόλαια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αξίας 476 εκατ. στερλινών το χρόνο, όλες οι προσφορές για τη δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων και άλλων ανανεώσιμων τεχνολογιών ήταν κάτω της τιμής των 92,50 στερλινών ανά μεγαβατώρα, που καταγράφηκε στην περίπτωση του επίμαχου εργοστασίου ατομικής ενέργειας του Χίκλι Ποίντ, του οποίου η ολοκλήρωση έχει προγραμματιστεί για την επόμενη δεκαετία.

Για τη ιστορία αναφέρουμε, ότι μεταξύ των εταιριών που εξασφάλισαν συμβόλαιο ήταν η δανέζικη Dong Energy, ηEDP Renovaveis και η Engie, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι τιμές με τις οποίες κέρδισαν συμβόλαια οι εταιρίες, δείχνουν υποχώρηση κατά 50% στο κόστος της ενέργειας που παράγεται από παράκτιες ανεμογεννήτριες, γεγονός που, σύμφωνα με περιβαλλοντικούς οργανισμούς και οργανισμούς ανανεώσιμης ενέργειας, αποδεικνύει ότι οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας ανταγωνίζονται δυναμικά τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, χωρίς μεγάλες επιδοτήσεις.

Για να δούμε τις εξελίξεις…