1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Σημαντικές κινήσεις στις ΑΠΕ…
Σημαντικές κινήσεις στις ΑΠΕ…

Σημαντικές κινήσεις στις ΑΠΕ…

0

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

 

Αρχίζουν να προωθούνται διάφορες ενέργειες για την ενεργειακή κάλυψη των μικρών νησιών, με εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας, δημιουργώντας μια προοπτική για την ενεργειακή αυτονομία τους και ανάπτυξη τους.

Όπως διαβάσαμε αυτές τις μέρες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει θέση ως στόχο την κάλυψη της συνολικής ζήτησης ενέργειας της Γαύδου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στα σχέδια της εταιρείας -100% θυγατρική της ΔΕΗ-, είναι να αναβαθμίσει το σύστημα του ακριτικού νησιού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» Ηλίας Μοναχολιάς, στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, ήδη στη Γαύδο έχει αποκατασταθεί η παλιά φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Επιπρόσθετα έχει εγκατασταθεί μια νέα αποθήκη μπαταριών ικανή να καλύψει το 10% της ζήτησης ενέργειας, με συνολικό κόστος περίπου ίσο με το κόστος καυσίμων του θερμικού εργοστασίου.

Ακόμα ο κ. Μοναχολιάς έδωσε στοιχεία για μια σειρά πειραματικών έργων που πραγματοποιεί η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», στην Κύθνο, την Κάρπαθο και τη Γαύδο. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, υπάρχει ανάγκη ανάδειξης και εφαρμογής τεχνολογικών καινοτομιών με τη χρήση λύσεων αποθήκευσης ενέργειας ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων διείσδυσης των ΑΠΕ.

Επίσης υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ αποτέλεσε τον πρωτοπόρο στην εφαρμογή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας με την κατασκευή του υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Ικαρία.

Το υβριδικό έργο Ικαρίας χρησιμοποιεί ένα μικρό υδροηλεκτρικό, ένα αντλιοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας και ένα αιολικό πάρκο για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον μπορεί να συνδράμει στις ανάγκες του νησιού για άρδευση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

Σημαντικές αυτές οι κινήσεις και μακάρι να επεκταθούν σε περισσότερα νησιά άμεσα….