1. Home
  2. Νέα
  3. Διαβάσαμε
  4. για
  5. εσάς
  6. Το ράλι του πετρελαίου μόλις άρχισε
Το ράλι του πετρελαίου μόλις άρχισε

Το ράλι του πετρελαίου μόλις άρχισε

0

Το πετρέλαιο κινείται τις τελευταίες ημέρες σε υψηλά πολλών μηνών. Εάν καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 50 δολαρίων το βαρέλι, να αναμένετε ότι θα αρχίσουν να αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για τον πληθωρισμό. Γιατί; Είτε η Fed θέλει να το παραδεχτεί, είτε όχι, οι τιμές του πετρελαίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην εικόνα του πληθωρισμού.

Θυμηθείτε ότι παρατηρήσαμε το πετρέλαιο να ξεφεύγει από την πτωτική τάση πριν από δύο εβδομάδες.

Η διάσπαση αυτή έχει οδηγήσει σε μια κίνηση της τάξης του 6% της τιμής του πετρελαίου η οποία πλέον διαπραγματεύεται ξεκάθαρα πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών.

Και υπάρχουν πολλοί θεμελιώδεις “ούριοι άνεμοι” που πιθανότατα θα συνεχίσουν να ωθούν το πετρέλαιο πολύ υψηλότερα, με σημαντικότερους τις περικοπές παραγωγής του OPEC κόντρα στην επίμονη υπερπροσφορά τους επόμενους έξι μήνες και την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης στα τέλη του έτους (όπως αναμένεται από τον OPEC).

Έχοντας αυτό κατά νου, θα ανέμενε κανείς ότι οι ισοτιμίες του δολαρίου θα κινούνταν υψηλότερα. Ωστόσο, κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση από το πετρέλαιο, με φόντο τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ποικίλλουν από τις απειλές της Βόρειας Κορέας έως τις γερμανικές εκλογές. Η γερμανική ψηφοφορία το σαββατοκύριακο άφησε μεν την Merkel στην εξουσία, αλλά αποδυναμωμένη εξαιτίας της παρουσίας ενός αντιμεταναστευτικού κόμματος στο κοινοβούλιο (άλλη μια περίπτωση που ένα εθνικιστικό κίνημα κερδίζει έδαφος και ζητά αλλαγή κατεύθυνσης). Αυτό το πιθανό αποσταθεροποιητικό στοιχείο οδήγησε σε αυτή την πορεία του ευρώ…

Και με τα γερμανικά επιτόκια να αντιδρούν στο αποτέλεσμα των εκλογών, παρασύρθηκαν και τα αμερικανικά επιτόκια. Μπορεί να δει κανείς την απόκλιση στη σωστή αναλογία μεταξύ των τιμών πετρελαίου και των αμερικανικών επιτοκίων την επομένη των εκλογών στο παρακάτω γράφημα:

Υποψιάζομαι ωστόσο ότι η απόκλιση αυτή δεν θα διαρκέσει καιρό εάν συνεχιστεί η άνοδος του πετρελαίου. Να αναμένεται ότι τα επιτόκια θα ακολουθήσουν το πετρέλαιο.

Του Bryan Rich

ΠΗΓΗ Forbes/capital.gr