1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Στην αγορά φυσικού αερίου μπαίνει ο ΗΡΩΝ
Στην αγορά φυσικού αερίου μπαίνει ο ΗΡΩΝ

Στην αγορά φυσικού αερίου μπαίνει ο ΗΡΩΝ

0

Ο ΗΡΩΝ εκτός από ηλεκτρική ενέργεια θα εμπορεύεται και φυσικό αέριο.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η αγορά του φυσικού αερίου, από 1 Ιανουαρίου του 2018, ανοίγει, και αρκετές είναι οι εταιρείες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να  εισέλθουν σε αυτό τον κλάδο. Μία από αυτές είναι και ο ΗΡΩΝ, που, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energyin.gr, από το νέο έτος θα εισέλθει στην λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Η εταιρεία, ήδη, εμπορεύεται ποσότητες φυσικού αερίου σε βιομηχανικούς πελάτες, μια αγορά που έχει ανοίξει βάση του νόμου Ν. 3428/2005.

Tο άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου από τις αρχές του 2018, θα δώσει την δυνατότητα στις εταιρείες να προσφέρουν συνδυαστικά πακέτα με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, εντείνοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων.

Στην αγορά του φυσικού αερίου έχουν διατεθεί συνολικά 32 άδειες προμήθειας φυσικού αερίου, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν στη ΔΕΠΑ και τις τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας). Από τους υπόλοιπους αδειούχους, ενεργή δραστηριότητα στην αγορά φυσικού αερίου σε βιομηχανικούς πελάτες, έχουν εκτός από τον «ΗΡΩΝ» έχουν και οι M&M Gas, Προμηθέας Gas και η Cedalion. Άρα δεν αποκλείεται να δούμε κάποιους από αυτούς να εισέρχονται και στην λιανική αγορά.

Να σημειώσουμε ότι η ΕΠΑ Αττικής (με βασικούς μετόχους τη ΔΕΠΑ με 51% και τη Shell με 49%) είχε υπογράψει το 2001 με το Δημόσιο 30ετής σύμβαση αποκλειστικότητας για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του δικτύου και της διανομής αερίου στην Αττική. Είναι λοιπόν λογικό ότι οποιαδήποτε μεταβολή στη σύμβαση θα ζημιώσει την εταιρία και πιθανόν να εγείρει αξιώσεις αποζημιώσεων.

Ωστόσο, από την πλευρά της η Ελένη Ράπτη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΠΑ Αττικής, δήλωσε στο energyin.gr σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς «Εμείς θέλουμε τον ανταγωνισμό, έχουμε αποδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».