Home Ενεργειακές επισημάνσεις Η επόμενη μέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης υδρογονανθράκων
Η επόμενη μέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης υδρογονανθράκων

Η επόμενη μέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης υδρογονανθράκων

0
0

Μία ιστορική στιγμή για τον ενεργειακό τομέα της χώρας μας αποτελεί η σύμβαση που υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου μεταξύ κυβέρνησης και Total- Edison- ΕΛΠΕ. 

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Θαλάσσια Περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Bernard Clement, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison, Maurizio Coratella και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

Μια πραγματική νίκη χαρακτήρισε  ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ τη κοινοπραξία αυτή, σημειώνοντας ότι η σύμβαση Total-Edison-ΕΛΠΕ θα καταστήσει την Ελλάδα ανταγωνιστικά ελκυστική. Ο Clement από την πλευρά του είπε «Η θαλάσσια περιοχή 2 θα είναι κερδοφόρα, θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και θα προσελκύσει επενδύσεις».

Στα αριστερά ο Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και στα δεξιά ο Ε. Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛΠΕ κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης

Η επόμενη φάση μετά την υπογραφή της σύμβασης είναι η κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Αναμένουμε την κύρωση της σύμβασης από το κοινοβούλιο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες» δήλωσε ο  αντιπρόεδρος του ομίλου Total, Bernard Clement.

Η κύρωση από το κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η πρώτη φάση μετά τη κύρωση της σύμβασης διαρκεί έως τρία χρόνια και περιλαμβάνει τη μελέτη των κοιτασμάτων και τη συγκέντρωση πληροφοριών. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αξίζει η επένδυση» είπε χαρακτηριστικά ο Clement. Συγκεκριμένα η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πρόσκτηση και την επεξεργασία σεισμικών δεδομένων (2 D) για 1.800 χιλιόμετρα. Επίσης, περιλαμβάνει μαγνητική και βαρυτική έρευνα, γεωλογικές μελέτες και ανάλυση λεκάνης και τέλος περιβαλλοντική μελέτη και σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης.

Η δεύτερη φάση διαρκεί τρία χρόνια περίπου και περιλαμβάνει την ερμηνεία και την επανεκτίμηση των σεισμικών δεδομένων, την πρώτη γέωτρηση για να ληφθεί δείγμα, πετροφυσική και γεωφυσική ανάλυση, δεύτερη περιβαλλοντική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ανάλογα με την ερμηνεία των σεισμικών ερευνών (2 D) και των αποτελεσμάτων της γεώτρησης, μπορεί να απαιτηθούν και σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων (3 D).

Η τρίτη φάση είναι μικρότερη χρονικά, διαρκεί έως και 2 χρόνια, κατά την οποία θα επανεκτιμηθούν τα σεισμικά δεδομένα, θα ακολουθήσει μία δεύτερη γεώτρηση και θα επανεξεταστούν τα γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα καθώς και οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Τι θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη φάση της έρευνας θα εισπράξει 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε στρεμματικές αποζημιώσεις (στη διάρκεια των τριών φάσεων), 80.000 ευρώ ανά έτος για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των εγκαταστάσεων των ανθρώπινων πόρων του υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της φάσης εκμετάλλευσης το Δημόσιο θα εισπράττει 140.000 ευρώ ανά έτος, μισθώματα (royalities) και επιπλέον ποσά ανάλογα με την αθροιστική παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Κίνδυνοι και ασφάλεια

Ατυχήματα και διαρροές συμβαίνουν συνεχώς, όπου υπάρχει πετρελαϊκή δραστηριότητα. Είναι μέρος της επιχειρησιακής «καθημερινότητας» των διαδικασιών εξόρυξης και μεταφοράς πετρελαίου. Το γεγονός ότι δεν μαθαίνουμε για αυτά, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν συνεχώς. Οι μεγάλες πετρελαϊκές ευθύνονται για εκατοντάδες διαρροές πετρελαίου κάθε χρόνο. Ωστόσο  ο αντιπρόεδρος του ομίλου Total, Bernard Clement, στη χθεσινή εκδήλωση στο Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος δήλωσε « Η Total έχει μακρά εμπειρία σε τεχνικό επίπεδο» και συνέχισε «τα ζητήματα ασφαλείας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υψηλής προτεραιότητας για την εταιρεία».

Ωστόσο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ένα πετρελαϊκό ατύχημα θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη χώρα, που πιθανότατα θα χρειαστεί δεκαετίες για να ανακάμψει. Η διαρροή από ένα ατύχημα τύπου Exxon Valdez, αν και μικρότερη σε μέγεθος, θα αρκούσε για να δημιουργήσει πετρελαιοκηλίδα έκτασης άνω των 2.600 χλμ2, μεγαλύτερη δηλαδή από την γεωγραφική έκταση όλων των Επτανήσων.