1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Η αγορά φυσικού αερίου οργανώνεται…
Η αγορά φυσικού αερίου οργανώνεται…

Η αγορά φυσικού αερίου οργανώνεται…

0

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης.

 

Ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου έγινε πρόσφατα στη χώρα μας.Είναι σημαντικό στα πρώτα στάδια λειτουργίας και ανάπτυξης μιας αγοράς να τίθενται οι σωστοί και απαραίτητοι κανόνες έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ορθή και χωρίς προβλήματα πορεία της.

Με ικανοποίηση λοιπόν διαβάζουμε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διήμερη συνάντηση εργασίας για την «Εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κωδίκων Δικτύου Αερίου στην Ελλάδα», η οποία οργανώθηκε στις 25 και 26 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά, η εφαρμογή του μηχανισμού κατανομής δυναμικότητας στα σημεία διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς αερίου, η εξισορρόπηση του συστήματος μεταφοράς αερίου, η μεθοδολογία τιμολόγησης της μεταφοράς αερίου, τα ζήτημα της
διαλειτουργικότητας με τα γειτονικά συστήματα μεταφοράς αερίου, καθώς και θέματα που άπτονται της πρόσβασης στην εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.

Όπως ανακοινώθηκε, από όλους τους συμμετέχοντες επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ελληνική αγορά αερίου και διαπιστώθηκε η ισχυρή δυναμική περαιτέρω ανάπτυξής της. Επιπλέον, όλοι οι φορείς της αγοράς φυσικού αερίου δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω συνέχιση του μεταξύ τους διαλόγου στα θέματα που σχετίζονται με τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών κωδίκων για την αγορά αερίου, καθώς και σε σειρά δράσεων στο πλαίσιο εφαρμογής τους.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε προτείνει στο ΥΠΕΝ η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENER), στελέχη της οποίας παραβρέθηκαν στις εργασίες της. Συμμετείχαν, επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) το Ευρωπαϊκό
Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSO-G), καθώς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Θετική πρωτοβουλία, μακάρι να ‘έχει συνέχεια και βεβαίως να τηρηθούν όσα δεσμεύθηκαν οι συμμετέχοντες…