1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Δραστικά μέτρα παίρνει η ΔΕΗ για τα ληξιπρόθεσμα
Δραστικά μέτρα παίρνει η ΔΕΗ για τα ληξιπρόθεσμα

Δραστικά μέτρα παίρνει η ΔΕΗ για τα ληξιπρόθεσμα

0

Αυξάνει το επιτόκιο και αναθέτει σε κοινοπραξία τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 6%. Παράλληλα το επιτόκιο για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση δεν αυξάνεται, αλλά παραμένει στο 5,25%, δηλαδή στο επίπεδο του δικαιοπρακτικού επιτοκίου.

Οι καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ που δεν προσέρχονται για ρύθμιση θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 7,25%.

Η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τον περασμένο Μάιο η ΔΕΗ είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για «εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης της ΔEΗ Α.Ε. στην αποτελεσματική διαχείριση του πελατολογίου της με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές». Η κοινοπραξία, FINA CITY Corporation, κέρδισε τον διαγωνισμό.

Στην κοινοπραξία, FINA CITY Corporation, επικεφαλής  είναι η εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίων χρέους, Qualco.

Η εταιρεία Qualco δραστηριοποιείται πάνω από 15 χρόνια σε θέματα διαχείρισης χαρτοφυλακίων χρέους και παρέχει υποστήριξη σε 70 πελάτες σε 15 χώρες για την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου χρέους τους, την βελτίωση του συστήματος εισπράξεων και τη βελτίωση της απόδοσής τους.

Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος (ξάδελφος του υπουργού Ευ. Τσακαλώτου), ενώ ιδρυτικό μέλος είανι επίσης ο Μίλτος Γεωργαντζής.

Κύριο αντικείμενο δραστηριότητάς της είναι η διαχείριση κόκκινων δανείων, μείωση των οφειλών πελατών, καθώς και τιτλοποιήσεις, πωλήσεις οφειλών και ανάλυση χαρτοφυλακίων, με αξιοποίηση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που καλύπτει όλες τις πτυχές της συλλογής χρεών.

Εκτός από τη Qualco στην κοινοπραξία μετέχουν τράπεζες, δικηγορικές εταιρείες και εταιρείες πληροφορικής. Συγκεκριμένα, στην κοινοπραξία μετέχουν οι IBM Hellas Α.Ε, Deutshce Bank London Branch, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions Α.Ε., KPMG, Qualco UK, ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. και Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία.

Η κοινοπραξία αναλαμβάνει να εκπονήσει αναλυτικό πλάνο υλοποίησης υπηρεσιών εντός διμήνου από την υπογραφή της σύμβασης, να αναπτύξει στρατηγική διαχείρισης οφειλών και να καθορίσει συστηματικές δράσεις διαχείρισής τους εντός τετραμήνου από την υπογραφή της σύμβασης, να σχεδιάσει το πλαίσιο  υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων εντός εξαμήνου, να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης/τιτλοποίησης απαιτήσεων εντός εξαμήνου και τέλος να αναλάβει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η κοινοπραξία θα εγκατασταθεί σε γραφεία της ΔEΗ και θα απασχολήσει 30 άτομα προσωπικό, ενώ μέρος των εργασιών της μπορεί να  το αναθέσει σε υπεργολάβους.

Η αμοιβή της κοινοπραξίας θα καθορίζεται ως ποσοστό επί των εισπράξεων οφειλών που επιτυγχάνει. Δηλαδή αν εισπράξει ποσά ύψους 100 εκατ. ευρώ από ενεργούς πελάτες ανεξαρτήτως υπολοίπου, θα πληρωθεί το 8% (8 εκατ. ευρώ), ενώ αν εισπράξει χρέη 10 εκατ. ευρώ από πελάτες με οφειλές έως 2.000 ευρώ το ποσοστό είναι 12% (1,2 εκατ. ευρώ), ενώ για είσπραξη 14 εκατ. ευρώ από πελάτες με οφειλές μεγαλύτερες των 2.000 ευρώ, το ποσοστό της αμοιβής του ανέρχεται στο 10% (1,4 εκατ. ευρώ).