1. Home
  2. Νέα
  3. Διαβάσαμε
  4. για
  5. εσάς
  6. Φθηνότερο ρεύμα στις ΗΠΑ λόγω μείωσης φορολογίας
Φθηνότερο ρεύμα στις ΗΠΑ λόγω μείωσης φορολογίας

Φθηνότερο ρεύμα στις ΗΠΑ λόγω μείωσης φορολογίας

0

Μειώσεις δισ. δολαρίων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των Αμερικανών αναμένονται μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και ειδικότερα μετά τη μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 21%.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η εταιρεία ηλεκτροδότησης Pepco, με 300.000 πελάτες, ανακοίνωσε μείωση των χρεώσεων από το α΄ τρίμηνο του 2018. Τα βήματα της Pepco, η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών κοινής ωφελείας των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές επέτρεπαν στους παρόχους υπηρεσιών κοινής ωφελείας να αυξάνουν έως ένα σημείο τις χρεώσεις τους για να καλύψουν την πληρωμή φόρων. Οι πάροχοι υπηρεσιών κοινής ωφελείας τελούν υπό διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Λειτουργούν μονοπωλιακά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πλεονεκτήματα αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στους πελάτες τους. Με αυτό το σκεπτικό, η μείωση των φόρων θα πρέπει να περάσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Οικονομολόγοι που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια υπολογίζουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα μειώσει τους ομοσπονδιακούς φόρους στον κλάδο των παρόχων υπηρεσιών κοινής ωφελείας κατά ένα δισ. δολάρια ετησίως.

Εως το 2021, αυτή η φορολογική ελάφρυνση θα έχει φθάσει τα 5 δισ. δολάρια.

Οι οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια υπολογίζουν ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 0,5%.

Υπάρχουν ερωτήματα για το αν θα ωφεληθούν εξίσου μέτοχοι, εργαζόμενοι και πελάτες από την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση, τη σημαντικότερη που έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου είναι βέβαιοι ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών, των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων. Ανεξάρτητοι αναλυτές, ωστόσο, υποθέτουν ότι μεγαλύτερο όφελος θα έχουν οι μέτοχοι, ιδιαίτερα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Εντούτοις, η κατάσταση διαφέρει για τους παρόχους κοινής ωφελείας και τις βιομηχανίες που έχουν μονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Αφενός διατηρούν το πλεονέκτημα του μονοπωλίου, αφετέρου υποχρεούνται να μεταχειρίζονται με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους τους πελάτες τους.

«Οταν μια εταιρεία είναι απομονωμένη λόγω του ανταγωνισμού και υπάγεται σε συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επωφεληθούν οι πελάτες της», σχολιάζει ο Τζέισον Μπόρντοφ, διευθυντής του Τμήματος Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr