1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πετρέλαιο
  4. Κίνα: Βυθίστηκε το ιρακινό δεξαμενόπλοιο που φλεγόταν- Νεκροί θεωρούνται οι αγνοούμενοι (βίντεο)
Κίνα: Βυθίστηκε το ιρακινό δεξαμενόπλοιο που φλεγόταν- Νεκροί θεωρούνται οι αγνοούμενοι (βίντεο)

Κίνα: Βυθίστηκε το ιρακινό δεξαμενόπλοιο που φλεγόταν- Νεκροί θεωρούνται οι αγνοούμενοι (βίντεο)

0

Το ιρανικό πετρελαιοφόρο, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά μετά τη σύγκρουσή του, στις 6 Ιανουαρίου με ένα κινεζικό φορτηγό πλοίο ανοικτά της Σαγκάης, αναλώθηκε πλήρως από τις φλόγες και βυθίστηκε, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει πλέον ελπίδα να βρεθούν επιζώντες μεταξύ των μελών του πληρώματός του. Το πετρελαιοφόρο είχε 32 μέλη πληρώματος, 30 Ιρανούς και δύο από το Μπανγκλαντές. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί συνολικά τρία πτώματα.

Το μεσημέρι της Κυριακής, το πλοίο έγινε παρανάλωμα του πυρός, με τον καπνό να υψώνεται 1.000 μέτρα στον ουρανό, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα δραματικές φωτογραφίες που δείχνουν το πετρελαιοφόρο να καλύπτεται ολόκληρο από πυκνό μαύρο καπνό.

Το πλοίο στη συνέχεια βυθίσθηκε. «Σύμφωνα με τα τελευταία νέα από την Διεύθυνση Ωκεανών, το Sanchi βυθίσθηκε πλήρως», μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας διάσωσης που σχηματίσθηκε από το Ιράν δήλωσε στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως δεν υπάρχει πια ελπίδα να βρεθούν επιζώντες.

«Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου σκοτώθηκαν την πρώτη ώρα μετά το δυστύχημα από την ισχύ της έκρηξης και τις αναθυμιάσεις», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ραστάντ.

«Παρά τις προσπάθειές μας για να κατασβέσουμε την πυρκαγιά και να μεταφέρουμε τα πτώματα και την παρουσία ομάδων διασωστών, αυτό δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας των επανειλημμένων εκρήξεων και των αναθυμιάσεων», συνέχισε. «Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να βρεθούν επιζώντες».

Οι Κινέζοι διασώστες βρήκαν το Σάββατο το «μαύρο κουτί» του πετρελαιοφόρου, το οποίο έπλεε προς τη Νότια Κορέα.

Ένας δημοσιογράφος της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης CCTV, που επέβαινε σε αεροπλάνο της Διεύθυνσης Ωκεανών, εξήγησε πως είδε τα συντρίμμια του Sanchi και φλεγόμενο πετρέλαιο, καθώς και υδρογονάνθρακες να έχουν διασκορπιστεί σε μια ζώνη 10 τετραγωνικών χλμ.

«Η πετρελαιοκηλίδα είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο δημοσιογράφος σύμφωνα με την CCTV.

Όμως η τηλεόραση επικαλέσθηκε επίσης έναν μηχανικό της Διεύθυνσης Ωκεανών, τον Ζανγκ Γιόνγκ, ο οποίος ελαχιστοποίησε τους φόβους για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

«Πρόκειται για ελαφρύ αργό και αυτός ο τύπος της πετρελαιοκηλίδας έχει πολύ μικρότερες συνέπειες, σε σύγκριση με άλλες πετρελαιοκηλίδες, επειδή αυτό το είδος πετρελαίου είναι ιδιαίτερα πτητικό. Το μεγαλύτερο μέρος του έφυγε στην ατμόσφαιρα, υπάρχουν λοιπόν μικρότερες συνέπειες για τον ωκεανό», δήλωσε ο Ζανγκ. «Βρισκόμαστε στη μέση της θάλασσας, πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές, έτσι οι επιπτώσεις για τον άνθρωπο αναμένεται να είναι πολύ μικρές».

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν μέσα στο ιρακινό πλοίο, που έφτασαν τους 89 βαθμοί Κελσίου, κατέστησαν δύσκολες τις προσπάθειες διάσωσης αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δύσκολες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών () που επικρατούσαν μέσα στο ιρανικό πλοίο, σύμφωνα με τον Χε Ουάνμπ, ειδικό της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας Huade Petrochemical, τον οποίο επικαλέσθηκε η CCTV.