1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Καθοριστικός ο ρόλος της αυριανής δημοπρασίας ΝΟΜΕ
Καθοριστικός ο ρόλος της αυριανής δημοπρασίας ΝΟΜΕ

Καθοριστικός ο ρόλος της αυριανής δημοπρασίας ΝΟΜΕ

0

Μία ημέρα έμεινε μέχρι να πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ του έτους – Στα 32,05 €/MW η τιμή εκκίνησης.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ για το 2018.

Στη δημοπρασία θα διατεθούν 400MW με διάρκεια από 1 Μαρτίου 2018 έως 28 Φεβρουαρίου 2019, ενώ η τιμή εκκίνησης είναι στα 32,05 €/MW.

Οι συμμετέχοντες προμηθευτές θα διεκδικήσουν τη δημοπρατούμενη ποσότητα και στις 12.30 θα λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αγοράς. Μπορεί ωστόσο να υπάρξουν παρατάσεις και να καθυστερήσει η διαδικασία.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της αγοράς ενέργειας γιατί στην αγορά ενέργειας εισχώρησαν νέοι μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να χτυπήσουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και να μπουν δυναμικά στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφορικά με τους περιορισμούς, σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι προμηθευτές που θα λάβουν μέρος στις δημοπρασίες θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 30% του ρεύματος, που έχουν αγοράσει μέσω NOME, στην Ελλάδα. Αυτός ο περιορισμός είναι για να εμποδίζουν τους εμπόρους λιανικής ενέργειας, που αγοράζουν φθηνό ρεύμα από τις δημοπρασίες και στη συνέχεια το πωλούν στις αγορές του εξωτερικού.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι συνολικά για το 2018, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις δημοπρασίες και η ποσότητα που θα διατεθεί συνολικά θα φτάσει 1.711 MWh.