1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ
Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

0

Εν αναμονή του ανοίγματος των προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και ένα μήνα.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Οι δύο μνηστήρες, από τη μία η κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A, και από την άλλη η κοινοπραξία Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη για να επικρατήσουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη οι προσφορές θα ανοίξουν σε μία εβδομάδα. «Ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ έχει ολοκληρωθεί και εκκρεμεί μόνο το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Σε μια εβδομάδα, νομίζω, θα ανοίξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το τίμημα ο κ. Σταθάκης είπε ότι εάν η διαφορά στην τιμή των δύο προσφορών είναι μικρότερη του 15%, τότε οι δύο υποψήφιοι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, όπου θα τους ζητηθούν υψηλότερα τιμήματα. Εάν όμως η διαφορά των δύο προσφορών υπερβεί το  15%, τότε ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο τίμημα θα κερδίσει αυτομάτως τον διαγωνισμό.

«Εάν υπάρχει διαφορά πάνω από 15% στις προσφορές, θα κατοχυρωθεί στον πρώτο αμέσως. Εάν είναι μικρότερη του 15%, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας.

Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει όρο στο διαγωνισμό να μην απέχουν οι τιμές των προσφορών πάνω από 15%, προκειμένου  να περάσουν διεξαχθεί και η δεύτερη φάση.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί τα τίμημα να είναι πάνω από 400 εκατ. ευρώ, παραπάνω δηλαδή από αυτό που είχε προσφέρει στον προηγούμενο διαγωνισμό το 2016 η Socar, ο οποίος και τελικά δεν ευοδώθηκε. Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο για το ποσό του τιμήματος, αφού ο ανταγωνισμός είναι μικρός. Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα το ποσό να είναι και κάτω από 400 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το τίμημα θα πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το ποσό, αν συνυπολογίσουμε την εξαιρετική οικονομική πορεία του ΔΕΣΦΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει ταμειακά διαθέσιμα 200 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της μετά φόρων φτάνουν περί τα 94 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι 34 εκατ. το 2016.