1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια το 2017 ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα
Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια το 2017 ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα

Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια το 2017 ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα

0

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Μια εντυπωσιακή εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας αποκάλυψε πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Όπως διαβάσαμε προ ημερών στο διαδίκτυο, πέρυσι, σε ολόκληρο τον πλανήτη καταγράφηκαν περισσότερες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια από ό,τι σε όλες τις πηγές ορυκτών καυσίμων συνολικά. Οι ιδιώτες επενδυτές όσο και οι κυβερνήσεις των χωρών σημείωσαν το ρεκόρ των 157 γιγαβάτ (GW) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2017, σε ολόκληρο τον κόσμο δημιουργήθηκαν 98 GW νέας ηλιακής ισχύος, σχεδόν το ήμισυ αυτών προήλθε από την Κίνα. Αντίστοιχα, η νέα χωρητικότητα από τα ορυκτά καύσιμα ήταν 70W το 2017.

«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής, από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής Περιβάλλοντος των ΗΕ Έρικ Σολχάιμ. «Οι αγορές είναι εκεί και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να ξεπεράσουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο», πρόσθεσε.

Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σαφώς ο δρόμος του μέλλοντος, τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στον πλανήτη. Μόνο το 12,1% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ποσοστό υψηλότερο κατά 5,2% συγκριτικά με το 2007. Αυτή η «άνθηση» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει προκύψει μέσα από μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2017, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2%. Η Κίνα επένδυσε 122,6 δισ. δολάρια. Ποσό που αντιστοιχεί στο 45% των παγκόσμιων επενδύσεων.

Οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές έχουν παρατηρήσει αλλαγές στις βασικές αρχές πίσω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πολύ χαμηλότερο κόστος, αυτός είναι ο οδηγός της ηλιακής επένδυσης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο συντάκτης της έκθεσης των ΗΕ Άνγκους Μακρόν.

Ακόμη και με μια διοίκηση «εχθρική» προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Λευκό Οίκο, η τάση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανοδική, σημειώνει το Reuters. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε πρόσφατα ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο διατήρησε πολλές από τις υπάρχουσες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.