1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Εκτοξεύεται και πάλι η τιμή της βενζίνης
Εκτοξεύεται και πάλι η τιμή της βενζίνης

Εκτοξεύεται και πάλι η τιμή της βενζίνης

0

Αρκετά ανεβασμένη είναι η τιμή της βενζίνης, η οποία έχει πάρει ξανά την ανιούσα το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη αγγίζει το 1,60 ευρώ στα αστικά κέντρα, ενώ στις Κυκλάδες έχει ξεπεράσει το 1,80 ευρώ.

Η τιμή του λίτρου αυξάνεται εδώ και ενάμιση περίπου μήνα κατά 5 λεπτά το λίτρο στην Αττική και 20 λεπτά στην Περιφέρεια, με τη Λήμνο να έχει την πρωτιά.

Η αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η κρίση στη Βενεζουέλα, καθώς και ένας συνδυασμός παραγόντων στις διεθνείς αγορές, έχουν εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι η έκτη πιο ακριβή χώρα στη βενζίνη παγκοσμίως (!), σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του Global Petrol Prices, ανάμεσα σε 167 χώρες.

«Όταν, πέρυσι, η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 1,48 ευρώ το λίτρο και φέτος είναι 1,58 στα μεγάλα αστικά κέντρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 6,75%. Είναι πολύ μικρή η αύξηση σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του αργού», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Τα ακριβή ελληνικά στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ακριβότερη βενζίνη πωλείται στις Κυκλάδες, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται σε 1,82 ευρώ το λίτρο. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 1,739 ευρώ το λίτρο, η Σάμος (1,729), η Ευρυτανία (1,672) κ.λπ.

Στο «μέτωπο» του diesel κίνησης ο μέσος όρος πανελληνίως είναι 1,364 ευρώ το λίτρο. Και σε αυτό το καύσιμο διατηρείται η παραπάνω κατάταξη, δηλαδή στις Κυκλάδες (1,529 ευρώ το λίτρο) βρίσκει κανείς το ακριβότερο diesel κίνησης. Έπονται τα Δωδεκάνησα (1,474 ευρώ το λίτρο), η Σάμος (1,470 ευρώ το λίτρο) και η Ευρυτανία (1,443 ευρώ το λίτρο).

Στην περίπτωση του υγραερίου κίνησης, ο μέσος όρος πανελληνίως είναι 0,801 ευρώ το λίτρο (πίνακας 3). Πιο ακριβά πωλείται στη Χίο (0,989 ευρώ το λίτρο). Στη δεύτερη θέση είναι η Κέρκυρα (0,966 ευρώ το λίτρο), στην τρίτη οι Κυκλάδες (0,952 ευρώ το λίτρο) κ.ο.κ.