1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Κίνδυνος να «ναυαγήσει» η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Κίνδυνος να «ναυαγήσει» η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Κίνδυνος να «ναυαγήσει» η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

0

Δεν τα «βρίσκουν»  ΑΔΜΗΕ και κοινοπραξία Euroasia Interconnector για να προχωρήσουν στην από κοινού υλοποίηση της διασύνδεσης.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

H δεύτερη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης (Κρήτη – Αττική) πρόκειται να υλοποιηθεί με την πόντιση ενός διπλού υποβρύχιου καλωδίου μεταφορικής ικανότητας 700MW, η οποία ωστόσο μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω έως και τα 1.000 MW, όπως αναφέρει ο Διαχειριστής στο Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2019 – 2028.

Παρόλο που δύο πλευρές υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στη βάση του οποίου ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την από κοινού μελέτη και κατασκευή, τώρα φαίνεται να διαφωνούν στο χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα η κοινοπραξία του EuroAsia προβλέπει την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Αττική – Κρήτη μέχρι το 2020 ενώ ο ΑΔΜΗΕ το 2023.

Τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η κοινοπραξία έχουν αποστείλει επιστολές στη ΡΑΕ, προκειμένου να ενημερώσουν την Αρχή  ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες. Επίσης, στις επιστολές αναφέρεται ότι θέλουν να προχωρήσουν στην κατασκευή ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Η κοινοπραξία Euroasia Interconnector προβλέπει την πόντιση ενός ηλεκτρικού καλωδίου που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει στην Αττική, με ενδιάμεσα σημεία διασύνδεσης στην Κύπρο και την Κρήτη. Αυτό το έργο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), ενώ σύμφωνα με την Euroasia Interconnector, το κόστος υλοποίησης του πρώτου σταδίου ανέρχεται σε 3,589 δισ. ευρώ, ενώ του δεύτερου σε 2,362 δισ. ευρώ.