1. Home
  2. Νέα
  3. Ντ. Τραμπ: Αποχωρούμε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
Ντ. Τραμπ: Αποχωρούμε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Ντ. Τραμπ: Αποχωρούμε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

0

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη (08/05) από το Λευκό Οίκο ότι οι Αμερικάνοι αποχωρούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Ανακοινώνω πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης. Θα υπογράψω ένα προεδρικό διάταγμα για να ξεκινήσει η διαδικασία επαναφοράς αμερικανικών κυρώσεων έναντι του ιρανικού καθεστώτος. Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε οποιαδήποτε χώρα βοηθάει το Ιράν στην αναζήτησή του για την απόκτηση πυρηνικών. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι όμηρος πυρηνικού εκβιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ελαττωματική» και μια «μεγάλη ντροπή».

Στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου βρέθηκε και η κυβέρνηση του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για σοβαρό λάθος, εκφέροντας την άποψη πως η διατήρηση της συμφωνίας θα ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον.

«Την περίοδο που οι ΗΠΑ είχαν το “πάνω χέρι” η καταστροφική αυτή συμφωνία έδωσε σε αυτό το καθεστώς -και είναι ένα τρομακτικό καθεστώς- δισεκατομμύρια δολάρια, και μάλιστα μέρος του ποσού αυτού σε μετρητά, κάτι που εμένα ως πολίτη με ντρόπιασε», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε εκείνη την περίοδο να είχε γίνει μια εποικοδομητική συμφωνία. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Στην “καρδιά” της συμφωνίας για το Ιράν ήταν η φαντασίωση ότι ένα δολοφονικό καθεστώς επιθυμεί να έχει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερ πως είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν, όταν η χώρα «είναι έτοιμη». Υπογράμμισε μάλιστα ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην «πυρηνική απειλή του Ιράν».

Πώς απάντησε ο Ιράν

Άμεση ήταν η απάντηση της πλευράς του Ιράν, με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί να δηλώνει πως η χώρα θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, τόνισε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.