1. Home
  2. Νέα
  3. Στις 17 & 18 Μαΐου το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας-Κύπρου
Στις 17 & 18 Μαΐου το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας-Κύπρου

Στις 17 & 18 Μαΐου το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας-Κύπρου

0

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου συνδιοργανώνουν στις 17 και 18 Μαΐου στην Αθήνα, η Ελληνική και η Κυπριακή Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO, με τη στήριξη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, περιφερειών και δήμων περιοχών που διαθέτουν ή επιθυμούν να δημιουργήσουν γεωπάρκα, του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, Φορέων Διαχείρισης Γεωπάρκων Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και πανεπιστημίων, μουσείων και επιστημονικών φορέων.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των γεωπάρκων στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη και την προώθηση του γεωτουρισμού.

Στο Συνέδριο θα παραστούν από την Ελλάδα η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αναματίδης και από την Κύπρο ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κ. Καδής και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κ. Βασιλείου.

Το συνέδριο στοχεύει ειδικότερα:

– στην ενημέρωση για το Πρόγραμμα των Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και την προώθηση της δημιουργίας γεωπάρκων σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου

– στην ανάδειξη και προβολή του έργου και τα οφέλη τους προς τις τοπικές κοινωνίες

– στην παρουσίαση της συνεισφοράς των γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

– στη μεταφορά ορθών πρακτικών και δράσεων σε θέματα προστασίας και διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς καθώς και στη συμβολή τους βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Απευθύνεται, δε, σε στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων, στους αιρετούς και σε στελέχη των περιφερειών και των δήμων, σε στελέχη των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αναπτυξιακών εταιρειών, σε μελετητές, σε ερευνητές και επιστήμονες που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές προστασίας και διαχείρισης, σε εκπαιδευτικούς, σε επιχειρηματίες, σε φοιτητές και στους απλούς πολίτες.

Μέσα από διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, οι προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληρούν νέες υπό ένταξη περιοχές, τα χαρακτηριστικά και οι δράσεις των υφιστάμενων ελληνικών γεωπάρκων, ορθές πρακτικές και βέλτιστες προσεγγίσεις από το δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, αλλά και τη λοιπή διεθνή εμπειρία πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, προστασίας και διατήρησης της κληρονομιάς, δημιουργίας και προώθησης δράσεων υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού καθώς και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα πέντε περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO, στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος αναγνώρισης περιοχών του Οργανισμού, το Διεθνές Πρόγραμμα Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων (IGGP). Αυτές οι περιοχές είναι το γεωπάρκο της Λέσβου, τα γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και το γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο. Αντίστοιχα, η Κύπρος φιλοξενεί το γεωπάρκο του Τροόδους.

Τα γεωπάρκα δημιουργήθηκαν από τοπικές πρωτοβουλίες με στόχο να διατηρηθεί και να προστατευθεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος, με έμφαση στα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία του αβιοτικού και γεωλογικού πλούτου, και να αξιοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος, και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Αναπτύσσουν σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την ερμηνεία, ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, την ολιστική διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την προσέλκυση, ενημέρωση και φιλοξενία επισκεπτών, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής.