1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Σε σταθερά ανοδική πορεία οι ΑΠΕ
Σε σταθερά ανοδική πορεία οι ΑΠΕ

Σε σταθερά ανοδική πορεία οι ΑΠΕ

0

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Αργά αλλά σταθερά  βελτιώνονται οι επιδόσεις των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που αφορά στο μήνα Μάρτιο 2018, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε λειτουργία άγγιξε τα 5.000 MW, με μοναδική αύξηση να καταγράφεται στα αιολικά τα οποία ενισχύθηκαν κατά 4 MW.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της εγκατεστημένης ισχύος, ανά μορφή ενέργειας, η Στερεά Ελλάδα παίρνει πρωτιά στα αιολικά με 616,13 MW, με την Πελοπόννησο και την Ανατ. Μακεδονία-Θράκη να ακολουθούν. Οι πιο ισχυρές Περιφέρειες της χώρας όσον αφορά
τα υδροηλεκτρικά είναι η Κεντρική Μακεδονία και η Ήπειρος, οι οποίες αναδεικνύονται σχεδόν ισοδύναμες με 49,55 και 48,23 MW εγκατεστημένης
ισχύος αντίστοιχα.Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Δυτ.Ελλάδα,  με 45,71 MW και μετά, με μεγαλύτερη απόκλιση η Στερεά.

Πρωταγωνίστρια στις μονάδες βιοαερίου-βιομάζας αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής (αν και με περιορισμένη ισχύ για την ώρα) με 36,86 MW, με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί με 14,91 MW. Πιο μοιρασμένη φαίνεται η κατανομή στα φωτοβολταϊκά όπου έχουμε ισομερή, περίπου, κατανομή για σχεδόν όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πλην των νησιών του Ιονίου, καθώς και σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Κατά τον μήνα Μάρτιο, τα αιολικά συνεισέφεραν στην ηλεκτροπαραγωγή με 588,9 χιλ. MWh, η βιομάζα με 23,4 χιλ. MWh, τα υδροηλεκτρικά με 109,4 χιλ. MWh και τα Φ/Β με 253,2 χιλ. MWh (23,1 χιλ. MWh επιπλέον, αν συνυπολογίσουμε το Ειδικό Πρόγραμμα Φ/Β σε στέγες κτιρίων). Τέλος, οι μονάδες ΣΗΘΥΑ συνεισέφεραν 18,4 χιλ. MWh.