1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Glencore και Vitol περνούν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ
Glencore και Vitol περνούν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ

Glencore και Vitol περνούν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ

0

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των «Ελληνικά Πετρέλαια» (50,1%) περνάνε οι δύο από τους πέντε υποψήφιους.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Τέλη Μαΐου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους πέντε σχήματα, οι Glencore, Vitol, Alrai από το Ιράκ, η Gupta Family Group Alliance με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η κοινοπραξία της Carbon Asset Management με την Alshaheen από το Κατάρ.

Ωστόσο στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασαν οι Glencore και Vitol από  την Ελβετία, γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, μόνο αυτές πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής.

Πιο αναλυτικά, στη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά την συνεδρίαση του απέκλεισε τρία επενδυτικά σχήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (από κοινού πώληση τουλάχιστον 50,1% από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ).

Κατόπιν της αξιολόγησης των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος από τους συμβούλους του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη φάση υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών του διαγωνισμού, οι εξής:

  1. Alrai Group Holdings Limited

  2. Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)

  3. Gupta Family Group Alliance

Λίγα λόγια για τους υποψήφιους

Η Vitol ιδρύθηκε το 1966 στο Ρότερνταμ και το 2017 είχε τζίρο 181 δισ. δολάρια. Καθημερινά εμπορεύεται 7 εκατ. βαρέλια. Διαθέτει διυλιστήρια και 250 πλοία για τη μεταφορά των προϊόντων της εταιρείας.

Η Glencore δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 χώρες και το 2017 παρουσίασε κέρδη 14,8 δισ. δολάρια EBITDA. Παράγει και πουλάει στην αγορά μια ποικιλία από μέταλλα και μεταλλεύματα – όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, ο ψευδάργυρος, το νικέλιο και τα σιδηροκράματα και επίσης εμπορεύονται αλουμίνιο / αλουμίνα και σιδηρομεταλλεύματα από τρίτους. Εκτός από τα μεταλλεύματα είναι μία εταιρεία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εμπόρους άνθρακα, με ορυχεία στην Αυστραλία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική – ενώ όσον αφορά την πετρελαϊκή της δραστηριότητα είναι ένας από τους κορυφαίους εμπόρους αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.