1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις και νέες προσλήψεις
ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις και νέες προσλήψεις

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις και νέες προσλήψεις

0

Επενδύσεις, εθέλουσια έξοδος και νέες προσλήψεις περιλαμβάνει το πλάνο του ΑΔΜΗΕ.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Σήμερα στην πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (το υπόλοιπο 25% ανήκει στο Δημόσιο και το 24% στην κινεζική State Grid, που συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής) ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Ι. Ρουσσόπουλος αναφέρθηκε στο πλάνο του Διαχειριστή .

Αρχικά, η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σε συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και τον στρατηγικό επενδυτή, State Grid International Development, στοχεύει ότι η περουσιακή βάση του Διαχειριστή θα αυξηθεί από 1,4 δισ., σήμερα, στα 2,1 δισ. το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνθηκε η Φάση Γ’ της Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Επίσης, η Φάση Β’ της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου με την Πάρο και Μύκονο και την ενίσχυση των υφιστάμενων διασυνδέσεων Άνδρος- Εύβοια και Άνδρος Τήνος, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019 και θα κοστίσει 72 εκατ. ευρώ. Η Φάση Α΄ ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2018, που περιελάμβανε τη διασύνδεση Σύρου – Πάρου – Μυκόνου, έργο ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η Φάση Δ΄περιλαμβάνει τη διασύνδεση του Λαυρίου με Σέριφο, Μήλο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη και Νάξο ή Πάρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για το έργο αυτό είναι 386 εκατ. ευρώ.

“Υπάρχει ένα φιλόδοξο πλάνο για τος διασυνδέσεις” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσσόπουλος και αναφέρθηκε εκτός από τη διασύνδεση των Κυκλάδων και στη διασύνδεση της Κρήτης με τη Πελοπόννησο, έργο ύψους 324 εκατ.  ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2020. Σύμφωνα με τον κ Ρουσσόπουλο η διασύνδεση της Κρήτης θα ωφελήσει στην αναβάθμιση του νησιού, στη μείωση του κόστους των ΥΚΩ αλλά και στη λήξη της λειτουργίας των ενεργοβόρων και ρυπογόνων εργοστασίων ηλεκτρικού ρεύματος της Κρήτης.

Τον Απρίλιο του 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στο οποίο συμμετείχαν 136 εργαζόμενοι με συμπληρωμένα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, το 10% των εργαζομένων. Η μείωση της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης από το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. να προχωρήσει στην ανανέωση του στελεχιακού του δυναμικού με νέο εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο κ. Ρουσσόπουλος, στο τέλος, αναφέρθηκε στο χρηματιστήριο ενέργειας που θα λειτουργήσει από του χρόνου το καλοκαίρι και στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετέχει μαζί με τον ΔΕΣΦΑ και τον ΛΑΓΗΕ. “Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα εκσυγχρονίσει την αγορά ενέργειας της χώρας” σημείωσε.