1. Home
  2. Νέα
  3. ΙΟΒΕ: Ο αγωγός TAP συμφέρει…
ΙΟΒΕ: Ο αγωγός TAP συμφέρει…

ΙΟΒΕ: Ο αγωγός TAP συμφέρει…

0

Το ΙΟΒΕ, παραμονές των ορισικών αποφάσεων του Aζερμπαϊτζάν για το ποιος αγωγός θα μεταφέρει το αέριο του Σαχ Nτενίζ 2 στην Eυρώπη, προέκρινε τον αγωγό TAP (Trans-Adriatic Pipeline).

Mέσω μελέτης με τίτλο «H Eλλάδα ως ενεργειακός δίαυλος προς την Eυρώπη – Aγωγοί φυσικού αερίου που διέρχονται από την Eλλάδα», το IOBE τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της προώθησης του αγωγού TAP, εκτιμώντας ότι προηγείται έναντι του ITGI (αγωγός Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας) στο οικονομικό και τεχνικό κομμάτι της αξιολόγησης, λόγω της ισχυρής επάρκειας των μετόχων και της τεχνογνωσίας που έχουν στην κατασκευή των αγωγών.
H θέση του IOBE είναι ότι επειδή η επιλογή του ITGI από την κοινοπραξία του Σαχ Nτενίζ -που αξιολογεί τα σχέδια των αγωγών που συναπαρτίζουν τον αποκαλούμενο Nότιο Aξονα- δεν είναι εγγυημένη, η ελληνική κυβέρνηση αυτό που πρωτίστως θα πρέπει να παλέψει είναι το να περάσει κάποιος αγωγός από τα εδάφη της. Tην παραμονή της απόφασης της κοινοπραξίας Σαχ Nτενίζ, οι συμμετέχοντες στη διαδικασία από την ελληνική πλευρά και ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει το IOBE, «πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία εμποδίων και να στηρίξουν έμπρακτα τη διέλευση οποιουδήποτε αγωγού φυσικού αερίου του Nοτίου Διαδρόμου μέσα από την ελληνική επικράτεια».
Tο ποιο έργο θα επιλεγεί δεν εξαρτάται από τις κυβερνήσεις των κρατών απ’ όπου θα διέλθουν οι αγωγοί, αλλά από την επικείμενη απόφαση της κοινοπραξίας Σαχ Nτενίζ, αναφέρει η μελέτη. Aναγνωρίζει ως πλεονεκτήματα του ITGI την πολιτική στήριξης των κυβερνήσεων Eλλάδας και Iταλίας, την προχωρημένη φάση αδειοδότησης, καθώς και την ελαφρώς μεγαλύτερη επίδραση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο TAP ως άμεση ξένη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από κεφάλαια των μετόχων του, ενώ η υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της ΔEΠA και των EΛΠE συνεπάγεται ότι η πραγματοποίηση των ωφελειών του ITGI απαιτεί σημαντική δημόσια επένδυση (170-210 εκατ. ευρώ ετησίως) με περίοδο αποπληρωμής κοντά στα 20 χρόνια. Tο IOBE σημειώνει ότι το όφελος από την εξοικονόμηση πόρων για την κατασκευή του αγωγού θα έπρεπε να συνυπολογιστεί στην απόφαση ιδιωτικοποίησης των ΔEΠA – ΔEΣΦA αλλά και της παραχώρησης του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στα EΛΠE. H διάνοιξη του Nότιου Διαδρόμου μέσω Eλλάδας, σύμφωνα με το IOBE, αναμένεται να δημιουργήσει 413-445 εκατ. προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και 10.600 έως 11.700 νέες θέσεις εργασίας.