1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. ΥΠΕΚΑ: «Στοπ» για νέα θαλάσσια αιολικά πάρκα
ΥΠΕΚΑ: «Στοπ» για νέα θαλάσσια αιολικά πάρκα

ΥΠΕΚΑ: «Στοπ» για νέα θαλάσσια αιολικά πάρκα

0

Σταματάει την αδειοδότηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Το υπουργείο «κλειδώνει» τη συνολική ισχύ στα 5.267 MW που έχει ήδη κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE).

Την ίδια αλματώδη ανάπτυξη παρουσιάζει ο τομέας των χερσαίων αιολικών, ο οποίος κατέγραψε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους αύξηση 18,5% σε σχέση με το 2010, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 1.621,27 MW. Τα στοιχεία προέρχονται από την πρώτη ανεξάρτητη στατιστική της αγοράς αιολικής ενέργειας, που πραγματοποίησε η EΛETAEN.

Σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά, ο υπουργός, Γ.Παπακωνσταντίνου είχε προαναγγείλει με την ανάληψη σχεδόν των καθηκόντων του την αναθεώρηση της ρύθμισης που προέβλεπε ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα μέσω δημοσίων διαγωνισμών, όχι όμως και το «πάγωμα» των αιτήσεων.

Νομοθετική ρύθμιση που συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για την έκδοση αδειών δόμησης, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει ρητά ότι με την έναρξη ισχύος του νόμου, δεν υποβάλλονται αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιες αιολικές εγκαταστάσεις. Εκκρεμείς αιτήσεις εξετάζονται από τη PAE με βάση τα κριτήρια του προηγούμενου νόμου για τις ΑΠΕ (3468/2006).

Όσο αφορά την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από θαλάσσια αιολικά, προβλέπει τιμή βάσης τα 108,30 ευρώ η μεγαβατώρα, ή μπορεί να προσαυξάνεται με υπουργική απόφαση, σε ποσοστό μέχρι και 30%. H απόφαση προϋποθέτει τη γνώμη της PAE που θα λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία κόστους.

H ρύθμιση αυτή σημαίνει ότι η αγορά των υπεράκτιων θα ανοίξει και θα κλείσει αυτομάτως για συγκεκριμένους ομίλους που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις στη PAE.

Mεταξύ αυτών είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για δύο πάρκα, η Jasper Αιολική επίσης για δύο πάρκα, ισχύος 220 MW και 275 MW, ο όμιλος Κοπελούζου για 216 MW, η City Electric Α.Ε. (RF Energy) για 500 MW, η Venergia Ενεργειακή Α.Ε. για 96 MW, καθώς και η εταιρεία Νησιώτικος Ανεμος Α.Ε., για 350 MW, στο Β.Δ. τμήμα της Κω.