1. Home
  2. Νέα
  3. Εμφύλιος πόλεμος, η εσωτερική διαμάχη στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Εμφύλιος πόλεμος, η εσωτερική διαμάχη στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Εμφύλιος πόλεμος, η εσωτερική διαμάχη στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

0

Σε εμφύλιο πόλεμο εκτυλίσσεσαι η εσωτερική διαμάχη στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μεταξύ Σωματείου «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί 3.500 εργαζομένους της Δυτικής Μακεδονίας και της ηγεσίας της Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος, καταγγέλλει ανοιχτά τους συνδικαλιστές της Κοζάνης, που είχαν αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα κατάληψης των εκδοτηρίων της ΔΕΗ, για διασπαστικές κινήσεις και υπονόμευση της ΓΕΝΟΠ με στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, με τον πρόεδρο του «Σπάρτακου» Γ.Αδαμίδη να του απαντά πως δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα συνδικαλισμού και αγωνιστικότητας.

Αφορμή για το νέο επεισόδιο, ήταν οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, που είναι διπλάσιες σε όσους εργάζονται σε ορυχεία και σταθμούς παραγωγής, σε σύγκριση με αυτές των διοικητικών υπαλλήλων της επιχείρησης.

Με κοινή απόφαση του «Σπάρτακου» και των δύο μικρότερων πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής, “Λυγκιστίς” και “Ένωση”, οι εργαζόμενοι προχώρησαν χθες σε κατάληψη των ορυχείων-χωρίς απόφαση της ΓΕΝΟΠ- σταματώντας για μια μέρα κάθε εξορυκτική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να προκληθεί πρόβλημα επάρκειας καυσίμου για τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος με ανοικτή επιστολή του προς τους εργαζόμενους, επιχείρησε να «αλώσει» το ενιαίο μέτωπο, καταδικάζοντας και καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Σε ιδιαίτερα οξύ ύφος και αφού προτάσσει τους προσωπικούς του αγώνες και την πρόσφατη σύλληψή του ως τεκμήρια της αγωνιστικής του δράσης, καταγγέλλει τις καταλήψεις των ορυχείων ως επιπόλαιη και επικίνδυνη ενέργεια. Κάνει λόγο για διασπαστική κίνηση και προσπάθεια υπονόμευσης της ΓΕΝΟΠ, «φωτογραφίζοντας», τη διοίκηση του «Σπάρτακου».

Όπως υποστήριξε ο κ. Φωτόπουλος, οι μειώσεις είναι προσωρινές και οι όποιες αδικίες θα διορθωθούν εντός του τρέχοντος μήνα, ενώ απαντώντας σε κάποιους που χρησιμοποίησαν τη λέξη «εξαθλίωση» για να περιγράψουν την κατάστασή τους μετά τις μειώσεις, είπε πως “δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το περιεχόμενο της λέξης”.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων στα ορυχεία και στους ΑΗΣ, που μειώθηκαν ως και κατά 48%, διογκώνονταν με τις υπερωρίες και τα επιδόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τις περικοπές πάνω 700 εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία είχαν ετησίως αποδοχές μεγαλύτερες από το πλαφόν του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

Μιλώντας στο «Έθνος», ο κ. Αδαμίδης, απάντησε σε “σκληρό” ύφος:
“Η επιστολή του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ δεν μας αγγίζει στο ελάχιστο”, ήταν η απάντηση του Γ.Αδαμίδη. Ο Σπάρτακος δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα συνδικαλισμού και αγωνιστικότητας. Θυμίζουμε ότι στην τελευταία μεγάλη απεργία στη ΔΕΗ είχαμε εδώ ποσοστό συμμετοχής 100%, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου τα ποσοστά ήταν χαμηλά”

Την ίδια ώρα, το μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αλλά και στέλεχος του «Σπάρτακου», Μ.Αποστολίδης, απαντούσε με δική του ανοιχτή επιστολή στο Ν.Φωτόπουλο, ζητώντας του ή να κατονομάσει αυτούς που εννοεί και να τους καταγγείλει με στοιχεία, ή να πάρει πίσω τα καταγγελλόμενα.