1. Home
  2. Βιομάζα
  3. Ημερίδα Ecocity: Ανάδειξη προβλημάτων στον τομέα βιομάζας
Ημερίδα Ecocity: Ανάδειξη προβλημάτων στον τομέα βιομάζας

Ημερίδα Ecocity: Ανάδειξη προβλημάτων στον τομέα βιομάζας

0

Φανερά ήταν τα κενά στην έλλειψη ενημέρωσης, στις ελλείψεις του κράτους για την προώθηση των ΑΠΕ και κυρίως στην ανάγκη αξιολόγησης των εκπομπών ρύπων από τους καυστήρες pellets, με την εφαρμογή προτύπων εκπομπής από λέβητες και ποιοτικών ελέγχων των pellets.

Παράλληλα φάνηκε έντονο το κενό μιας βεβιασμένης απόφασης του ΥΠΕΚΑ να επιτρέψει την χρήση των καυστήρων βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς προηγουμένως να έχει βάλει προδιαγραφές και διαδικασίες ελέγχου στη συγκεκριμένη αγορά και κυρίως στην μέτρηση εκπομπής μικροσωματιδίων και οξειδίων του αζώτου από τους συγκεκριμένους καυστήρες.

Ο προβληματισμός της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY οδήγησε σε μια πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και της συγκεκριμένης επιχειρηματικής αγοράς με σκοπό την εκ των υστέρων εφαρμογή τρόπων και μεθόδων ελέγχων για την διάκριση των σωστών προϊόντων από προβληματικά είτε εισαγόμενα είτε παραγόμενα στη χώρα.

Η Ημερίδα περιείχε σημαντικές παρουσιάσεις που κράτησαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της Expo Athens που πραγματοποιήθηκε. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, και είχε θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ – ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ : Το σήμερα και το αύριο» ξεκίνησε με την υποδοχή του Προέδρου του Δ.Σ. του ECOCITY Θάνου Ζαφειρόπουλου, και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου του ΠΣΧΜ Κώστα Βαφειάδη, του Προέδρου της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και καθηγητή ΕΜΠ Εμμανουήλ Κούκιου, του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY Ομ. Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Κουμαντάκη και του εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ κ. Αρτόπουλου.

Στην πρώτη ενότητα, που συντόνιζε η Καθηγήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Αγγελική Μουτσάτσου, μίλησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Καθηγητής Δημήτρης Κέκος, που παρουσίασε τις δυνατότητες παραγωγής βιοαιθανόλης στην Ελλάδα, ακολούθησε ο Διευθυντής του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Καθηγητής Νικόλαος Παπαγιαννάκος, που παρουσίασε τα βιοκαύσιμα ως υποκατάστατα του πετρελαίου τονίζοντας την περιβαλλοντική βελτίωση αλλά και τη συνεισφορά στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Στη συνέχεια τα μέλη του Εργαστηρίου Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ κ Καραογλάνογλου Λάζ. και κ. Σταματόγλου Αιμ. αναφέρθηκαν στην παραγωγή καυσίμων από βιομάζα. Ο Δημήτρης Τσάτσης, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, αναφέρθηκε στις εκπομπές αέριων ρύπων από την καύση pellets σε εγκαταστάσεις θέρμανσης κτηρίων και τόνισε τα πλεονεκτήματα έναντι του πετρελαίου σε CO2, καθώς και τα μειονεκτήματα σε εκπομπές Μικροσωματιδίων και Οξείδια Αζώτου, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των pellets και της τεχνολογίας των καυστήρων. Η ενότητα έκλεισε με τον Δρ. Παναγιώτη Γραμμέλη, Μηχανολόγο Μηχανικό του ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ, που παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πολιτική και τις προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση της Βιομάζας.

Η δεύτερη ενότητα συντονίστηκε από τον Κων. Βαφειάδη, Πρόεδρος του ΠΣΧΜ και ο πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΛΕΒΙΟΜ, κ. Αντ. Γερασίμου, που παρουσίασε την εικόνα στην αγορά Βιομάζας στην Ελλάδα. Ακολούθησε η ομιλία του Κώστα Νασίκα, Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Βιομάζας και Σύμβουλος ALFA WOOD ΑΕΒΕ, ο οποίος παρουσίασε τη δυναμική στην χρήση της Πελλέτας, χωρίς να παραλείψει να τονίσει τα προβλήματα ποιοτικών προδιαγραφών και ελέγχων που είναι απαραίτητοι για τη σωστή διακίνηση των καυστήρων pellets. Η ενότητα έκλεισε με τον Ιωάν. Μπούκη, Δρα Χημικό Μηχανικό, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης Α.Ε. ΗΛΕΚΤΩΡ που μίλησε για την προώθηση της βιοενέργειας στην Ελλάδα.

Η τρίτη ενότητα της Ημερίδας,ήταν αφιερωμένη στην Παραγωγική Διαδικασία και τον συντονισμό έκανε ο Γιάννης Κουμαντάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY. Ο πρώτος ομιλητής Κωνσταντίνος Αθανασίου Λέκτορας του Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρθηκε στο δυναμικό της βιομάζας και στις προοπτικές ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδας ως μια εκτίμηση βασισμένη στα οικονομικά της υφιστάμενης γεωργίας. Ο Ιωάννης Παππάς, Μηχανολόγος Μηχανικός, αναφέρθηκε στα έργα βιοενέργειας και αγοράς άνθρακα και ο Φίλ. Μπρέζας, Μηχανολόγο Μηχανικό, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της αριθμητικής διερεύνησης της ανταλλαγής πρωτονίων Υδρογόνου/Αέρα στην μεμβράνη καυσίμων τύπου (ΡΕΜ).