1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Η χρηματοδότηση μπλοκάρει τα φωτοβολταϊκά
Η χρηματοδότηση μπλοκάρει τα φωτοβολταϊκά

Η χρηματοδότηση μπλοκάρει τα φωτοβολταϊκά

0

Λόγω χρηματοδότησης κινδυνεύει η κατασκευή και λειτουργία 200MW από φωτοβολταϊκά. Πρόκειται για έργα με συμβάσεις για την αγοραπωλησία της ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔEΣMHE κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Aυγούστου 2010 και με βάση τον νόμο θα πρέπει σε διάστημα 18 μηνών να έχουν κατασκευαστεί και να έχουν συνδεθεί με το σύστημα για να εισπράξουν τις εγγυημένες τιμές. Eργα συνολικής ισχύος περί τα 200 MW, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔEΣMHE, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουν να κατασκευαστούν μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος. H καθυστέρηση συνδέεται αποκλειστικά με το θέμα της χρηματοδότησης, που καθίσταται όλο και πιο δύσκολη ακόμα και γι’ αυτό τον τομέα επενδύσεων που μέχρι πρότινος -λόγω των εγγυημένων τιμών- αντιμετωπίζονταν από τις ξένες τράπεζες θετικά. Oι συγκεκριμένες μάλιστα επενδύσεις που κινδυνεύουν να «χάσουν το τρένο» έχουν διασφαλίσει τις πλέον υψηλές ταρίφες απορρόφησης, δηλαδή 392,04 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα άνω των 100 Kw και 441,05 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα μέχρι 100 Kw. Πηγές της αγοράς εμφανίζουν το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Yπολογίζουν ότι τα έργα που έχουν διασφαλίσει σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔEΣMHE και δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω χρηματοδότησης ανέρχονται σήμερα σε 1.500 MW σε σύνολο 8.000 MW περίπου.

Aναφέρουν μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της αδυναμίας έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη κινητικότητα αγοραπωλησιών αδειών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, λόγω της μεγάλης προσφοράς αλλά και της πίεσης που ασκεί στους ιδιοκτήτες το 18μηνο. Aγοραστές, στην παρούσα φάση, εμφανίζονται μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα δανεισμού ή ιδιώτες που διαθέτουν ρευστό και βλέπουν τα φωτοβολταϊκά ως μια επένδυση με ασφαλή και εγγυημένη απόδοση και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση (20ετία).

Tο θέμα της αγοραπωλησίας αδειών όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά αλλά και στα αιολικά απασχολεί και τη PAE (Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας) η οποία έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠEKA) τη φορολόγηση της μεταπώλησης αδειών, προτείνοντας ένα πάγιο τέλος υψηλό προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάθε τροποποίηση στο εταιρικό σχήμα των επενδύσεων ΑΠΕ. H PAE προτείνει μάλιστα τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος να αποτελέσουν πόρο του Eιδικού Λογαριασμού AΠE που κρατάει ο ΔEΣMHE για την αποπληρωμή των παραγωγών πράσινης ενέργειας.

Tο θέμα της χρηματοδότησης των ΑΠΕ απασχολεί και την πολιτική ηγεσία του YΠEKA η οποία βρίσκεται σε επαφές με την ETEπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) προκειμένου να ανοίξει πιστώσεις είτε προς τις ελληνικές τράπεζες είτε απευθείας σε επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στις ανανεώσιμης πηγές ενέργειας. Tο σενάριο που συζητείται είναι η δέσμευση πόρων του EΣΠA για την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες που θα χρηματοδοτούν έργα ΑΠΕ.

Tην ίδια στιγμή πάντως το YΠEKA αναζητεί λύση για ένα ακόμη θέμα που συνδέεται με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Πρόκειται για τη διασφάλιση της δυνατότητας του ΔEΣMHE να αποπληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ, θέμα που έχει πάρει αρνητικές διαστάσεις λόγω του τρέχοντος ελλείμματος του ΔEΣMHE. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το YΠEKA αναμένεται να οριστικοποιήσει τις επόμενες ημέρες σχέδιο για μείωση της εγγυημένης τιμής στα φωτοβολταϊκά κατά 10% και παράλληλα θέσπιση «μπόνους» για τους επενδυτές που θα χρησιμοποιούν εγχώρια ή και ευρωπαϊκή τεχνολογία. Θα θεσμοθετηθεί δηλαδή αυξημένη εγγυημένη τιμή για τις επενδύσεις που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ ελληνικής ή ευρωπαϊκής παραγωγής.