
Δημοσίευσε χθες η Κομισιόν τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια έως το 2050.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, ένα μέλλον στηριζόμενο στις ΑΠΕ δεν έχει μεγαλύτερο κόστος από τη συνέχιση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερεύνησε πέντε διαφορετικά σενάρια: ένα που στηρίζεται σε ένα μείγμα διαφορετικών τεχνολογιών και τέσσερα που στηρίζονταν στην εξοικονόμηση, τις ΑΠΕ, την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα με τη χρήση συστημάτων αποθήκευσης άνθρακα.
Τα συνολικά επενδυτικά κόστη είναι σχεδόν ίδια για όλες τις εκδοχές, συμπεριλαμβανομένου και του σεναρίου αναφοράς. Παρά την ύπαρξη στρεβλών παραδοχών εις βάρος των ΑΠΕ και υπέρ της «βρώμικης» ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστή.
Ο Οδικός Χάρτης, προβλέπει ανάλογα με τα σενάρια ένα εύρος της συμμετοχής των ΑΠΕ στη συνολική χρήση ενέργειας έως το 2050, από 55% έως 75% (97% ΑΠΕ επί της ηλεκτροπαραγωγής).
Στο σενάριο ΑΠΕ, η πυρηνική ενέργεια και ο άνθρακας συρρικνώνονται υπό το 1,5% και το 1% αντίστοιχα επί της συνολικής χρήσης ενέργειας.
Ο Επίτροπος Ενέργειας, κ. Günther Oettinger, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου κατά την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη:
“Με τον οδικό χάρτη θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι για όλους τους συμμετέχοντες θα πρέπει να υπάρξει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τους δεσμευτικούς στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2030. Αυτό θα πρέπει να αρχίσει από τώρα και να οδηγήσει σε απόφαση σε δύο χρόνια”.
O συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε σχετικά με τον «Οδικό Χάρτη Ενέργειας 2050»:
“Οι ίδιοι οι υπολογισμοί της Κομισιόν καταλήγουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα επιφέρει τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού το 2030. Παράλληλα, οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση αποτελούν σύμφωνα με την Κομισιόν τις μόνες πολιτικές με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση, αναγκαίο στοιχείο πολιτικής στην σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία. Δυστυχώς όμως, η Κομισιόν κάνει υπερβολικά συντηρητικές εκτιμήσεις για τη δυνατότητα συνεισφοράς των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης, δεν εξετάζει σενάριο συνδυασμένων φιλόδοξων πολιτικών σε αυτούς τους τομείς, και κάνει την πολιτική επιλογή για σημαντικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας και τις ερχόμενες δεκαετίες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε πως είναι αναγκαία, εφικτή και οικονομικά ανταγωνιστική μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά το 2050. Στην κατεύθυνση αυτή, ένας ενδιάμεσος στόχος για μερίδιο ΑΠΕ 45% το 2030 θα ήταν απολύτως εύλογος. Δυστυχώς η Κομισιόν απέφυγε να προτείνει ενδιάμεσους στόχους για το 2030.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ανοίξει το δημόσιο διάλογο για έναν στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό για τη χώρα μας μέχρι το 2050, με ενδιάμεσους στόχους για το 2030 και 2040 και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από το λιγνίτη και το πετρέλαιο”.