1. Home
  2. Νέα
  3. McKinsey: Μελέτη για εκπομπές αερίου
McKinsey: Μελέτη για εκπομπές αερίου

McKinsey: Μελέτη για εκπομπές αερίου

0

Εκδήλωση με θέμα “Προοπτικές Μείωσης Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ελλάδα: Με τι κόστος“, οργάνωσε το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν δημόσια τα βασικά ευρήματα της Μελέτης “Ανάπτυξη Καμπύλης Κόστους Τεχνικών Δυνατοτήτων Μείωσης Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ελλάδα” (Greenhouse Gas Abatement Cost Curve for Greece), που εκπόνησε η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company, για λογαριασμό του Συμβουλίου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του “Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”, Ευθύμιος Βιδάλης, σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία συμπληρώνει μια προσπάθεια της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, η οποία εξελίσσεται εδώ και τρία χρόνια, για την ανταπόκριση στην πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής, “μίας πρόκλησης στην οποία οφείλει να ανταποκριθεί η γενιά μας με μέριμνα και για τις επόμενες γενιές”. Παράλληλα, επισήμανε, ότι σήμερα “δεδομένης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις και νέες προσεγγίσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και θα προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας μας”.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις για το θέμα, ο κ. Βιδάλης δήλωσε:
“Η Ευρώπη θα συνεχίσει και θα πρέπει, να συνεχίσει να πρωτοπορεί ενάντια στην κλιματική αλλαγή”. Όμως έχει ένα πολύ δύσβατο δρόμο να ακολουθήσει, ιδιαίτερα κάτω από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει, καθώς οφείλει να συνδυάσει την προσπάθεια για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου με την αδήριτη ανάγκη για διαφύλαξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και των επιχειρήσεων“.

Αναφερόμενος στη χώρα μας:
“Η Ελλάδα οφείλει να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο που διεξάγεται σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο”. Δεν έχουμε όμως να κερδίσουμε απολύτως τίποτα από το να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις και πέραν των υποχρεωτικών και παραμένοντας προσκολλημένοι σε σχήματα πολιτικής που έχουν σχεδιασθεί κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες”.

Την πρόκληση της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και μπορούμε και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε -πρόσθεσε ο κ. Βιδάλης- αλλά με τρόπους που μπορούν να επιτύχουν “το επιδιωκόμενο περιβαλλοντικό όφελος, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας, με ενίσχυση παραγωγικής βάσης και αύξηση των θέσεων εργασίας”.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους ο πρόεδρος του “Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”, τόνισε ότι στοχεύοντας σε πολιτικές και μέτρα που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και θα προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας μας, μπορούμε “χωρίς εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συμπεριφορά ακόμη και να υπερκαλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, διαμορφώνοντας ένα μείγμα πολιτικής με ελληνικό πρόσημο και ευρωπαϊκή ταυτότητα”.

Στην εκδήλωση στην οποία αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος του World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) Björn Stigson.

Ο κ. Stigson ανέφερε σχετικά με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη ΜcKinsey¨:
“Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα μια win-win πρόταση για την επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας, μιας επιλογής που κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο. Βλέπουμε έναν κόσμο, όπου η εστίαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης, με μία προσέγγιση από τη βάση προς τα πάνω, όπου οι ίδιες οι χώρες επανεξετάζουν τις δυνατότητές τους για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έτσι ώστε να θέσουν τους δικούς τους στόχους και εν συνεχεία να τους υποβάλλουν στη Γραμματεία για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών.

Πιστεύω ότι η Μελέτη McKinsey και ο διάλογος που θα ακολουθήσει, αποτελούν μία πολύ καλή πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου δράσης στην Ελλάδα, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει και την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”.