1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Παπακωνσταντίνου: “Πράσινες επενδύσεις”, συμβάλλουν στην ανάπτυξη
Παπακωνσταντίνου: “Πράσινες επενδύσεις”, συμβάλλουν στην  ανάπτυξη

Παπακωνσταντίνου: “Πράσινες επενδύσεις”, συμβάλλουν στην ανάπτυξη

0

Στην ομιλία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, δήλωσε πως εντάσσει τις “πράσινες επενδύσεις” στον πυρήνα της προσπάθειας αυτής.

Υποσχέθηκε δε την επιτάχυνση των διαδικασιών και παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση καίριων έργων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ομιλία του Υπουργού έχει ως εξής:
«Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και την ευκαιρία που έχουμε να συζητήσουμε για πράσινες επενδύσεις, σε μια κρίσιμη, δύσκολη στιγμή, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες. Αλλά σε μια στιγμή, όπου πέρα από τα δημοσιονομικά ζητήματα, το ζήτημα της ανάκαμψης, το ζήτημα της πυροδότησης της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι προφανώς κεντρικό στην κυβερνητική διαδικασία.
Θα ήθελα να συνεισφέρω στη συζήτηση αυτή από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής λέγοντας ότι εμείς θεωρούμε ότι είμαστε στον σκληρό πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. Διότι αναπτυξιακή προσπάθεια σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη και το ΥΠΕΚΑ με αυτό ασχολείται, με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και θα αναφερθώ σε δύο τρόπους προσέγγισης του ζητήματος. Το Υπουργείο, του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι, έχει μια σειρά από οριζόντιες αρμοδιότητες, οι οποίες είτε θα επιταχύνουν είτε θα επιβραδύνουν την αναπτυξιακή διαδικασία. Και αναφέρομαι στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και στις χρήσεις γης.

Περιβαλλοντική αδειοδότηση: Πρόσφατα περάσαμε έναν εξαιρετικά σημαντικό νόμο με τον οποίο απλοποιούμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση, στην πράξη μειώνουμε περίπου δέκα φορές τον αριθμό των περιβαλλοντικών αδειών που θα εκδίδονται κάθε χρόνο στη χώρα. Όχι γιατί κάνουμε εκπτώσεις ως προς το περιβάλλον, αλλά γιατί δεν νοείται να έχουμε μόνο μια μελετοκεντρική προσέγγιση, όταν άλλες χώρες – οι οποίες έχουν σίγουρα τις αντίστοιχες ευαισθησίες περιβάλλοντος όσο και εμείς – κάνουνε το ένα δέκατο των μελετών από ό,τι στην Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες, πριν το τέλος του χρόνου, θα υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για την κατάταξη δραστηριοτήτων, μετά από μια εξαντλητική διαδικασία διαβούλευσης, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με την οποία θα μπορέσουμε να απλοποιήσουμε πολύ και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Ταυτόχρονα, μέσα από μια ειδική επιτροπή, που έχουμε συστήσει, ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις κάθε μέρα, οι οποίες έχουν μείνει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και είτε θέλουν ένα «σπρώξιμο» είτε καμιά φορά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες προωθούμε – στο βαθμό που πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις αυτές πρέπει να προχωρήσουν και αδίκως έχουν μπλεχτεί στα γρανάζια μιας πολυδαίδαλης πολυνομίας, που, όπως ξέρουμε πολύ καλά, έχουμε στη χώρα μας.

Χρήσεις γης: Προχωρούν και κλείνουν τις επόμενες εβδομάδες το Χωροταξικό της Αθήνας, το Ρυθμιστικό της Αθήνας, το Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης, τα Ρυθμιστικά άλλων μεγάλων πόλεων είναι σε καλό δρόμο. Έχει βγει η Υπουργική Απόφαση για τις υδατοκαλλιέργειες και κλείνουμε, πιστεύουμε, το επόμενο διάστημα και το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό. Ταυτόχρονα προχωράμε μεγάλες παρεμβάσεις, όπως αυτή που κάναμε για την απλοποίηση των αδειών δόμησης, η οποία ήδη είναι νόμος του κράτους, αλλά και αυτή για τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό που θα μπορέσει να σπρώξει την οικοδομική δραστηριότητα και την οικονομική δραστηριότητα ευρύτερα.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε δύο πολύ μεγάλες οριζόντιες παρεμβάσεις, στις οποίες το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα και να προχωρήσει, δίνοντας στον επενδυτή ασφάλεια να επενδύσει, δίνοντας στον Έλληνα πολίτη ασφάλεια να προωθήσει τις επενδυτικές του διαθέσεις. Δίνοντας στους ξένους επενδυτές ξεκάθαρο σήμα ότι είμαστε μια χώρα στην οποία, για τις επενδύσεις από πλευράς περιβαλλοντικών κριτηρίων αλλά και χρήσεων γης, δεν βάζουμε εμπόδια πάνω από αυτά που, προφανώς, πρέπει να υπάρχουν, για να διαφυλάξουμε την αειφορία στην ανάπτυξη, κάτι που φυσικά είναι κεντρικός στόχος του ΥΠΕΚΑ.

Δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρωνόμαστε και τυχαίνει να είναι από τους πιο δυναμικούς τομείς, αυτή τη στιγμή, από επενδυτικής πλευράς. Μιλώ, κυρίως, για την ενέργεια με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πήγες, αλλά και άλλους τομείς όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.

Ενέργεια: Δεν θα πω πολλά για τη συμβατική ενέργεια, δεν θα πω τίποτα για τον ορυκτό πλούτο γιατί είναι στο επόμενο πάνελ, στο οποίο θα είναι ο Υφυπουργός ο κ. Μανιάτης. Επιγραμματικά, σε σχέση με τη συμβατική ενέργεια, αν θέλετε – και σίγουρα οι επόμενοι ομιλητές θα αναφερθούν – έχουμε μια διαδικασία αποκρατικοποίησης που αφορά στη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ και ακολουθεί η ΔΕΗ, για την οποία έχουμε δημοσίως τοποθετηθεί, λέγοντας ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι τους οποίους μελετάμε: η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, η δημιουργία και πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα συνεισφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Επιχείρησης, όπως κυρίως λιγνιτικές μονάδες, και όχι μόνο, αλλά και πώληση μεριδίων στις θυγατρικές διανομής και μεταφοράς. Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση αυτού του πλαισίου αποκρατικοποιήσεων, ταυτόχρονα με το μετασχηματισμό της ΔΕΗ, θα οδηγήσει σε ένα εντελώς νέο ενεργειακό περιβάλλον στη χώρα, μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, και θα προσελκύσει εξαιρετικά σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από πολλές άλλες χώρες. Και παράλληλα, βεβαίως, προωθούμε και τα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο – για παράδειγμα με το άνοιγμα του νοτίου διαδρόμου για τη διέλευση φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Τέλος του 2011, όταν δώσουμε τα τελικά στοιχεία, θα δείτε ότι έχει διπλασιαστεί από το 2009 η εγκατεστημένη ισχύ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αιχμή από πλευράς όγκου τα αιολικά, με αιχμή από πλευράς ανάπτυξης τα φωτοβολταϊκά. Αυτό γίνεται μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, όπου ξέρουμε ότι πολύ καλές επενδυτικές προτάσεις δεν βρίσκουν χρηματοδότηση. Και εδώ, μαζί με τον συνάδελφο Μιχάλη Χρυσοχοίδη προσπαθούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρούμε μηχανισμούς εγγυοδοσίας και άλλα εργαλεία, για να στηρίξουμε τη χρηματοδότηση σε αυτές τις μεγάλες επενδύσεις. Όμως, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα δύσκολο περιβάλλον, υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Εμείς φροντίζουμε για τις αλλαγές που κάνουμε στο σύστημα των εγγυημένων τιμών και τελών να υπάρχει ένα ισορροπημένο περιβάλλον, το οποίο να δίνει στους επενδυτές τη σιγουριά ότι θα μπορούν να επενδύουν σε ένα περιβάλλον που δεν πρόκειται να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη και έτσι να ανατρέψει σχεδιασμό επιχειρηματικών σχεδίων.

Δεν θα αναφερθώ σε μεγάλες λεπτομέρειες για τη μεγάλη επενδυτική πρωτοβουλία του σχεδίου Helios. Είναι κάτι που μέσα σε ελάχιστους μήνες έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Κι έχει προχωρήσει, γιατί το έχει αγκαλιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας, αλλά και γιατί υπάρχει και μια εντατική συνεργασία με τη Γερμανική Κυβέρνηση για τον τρόπο εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φωτοβολταϊκών από την Ελλάδα στην Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Και δεν μπορώ παρά να αναφερθώ επίσης στο ζήτημα εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο έχει διπλό αποτέλεσμα, αφενός βεβαίως τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά αφετέρου μια εξαιρετικά σημαντική επενδυτική ευκαιρία, ειδικά για ένα χειμαζόμενο κλάδο, όπως είναι οι κατασκευές στη χώρα μας. Εδώ, υπάρχουν πολλά προγράμματα, τα οποία τρέχουν, με αιχμή το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προγράμματα που αφορούν σε σπίτια, προγράμματα που αφορούν σε ενεργειακές εταιρείες, προγράμματα που αφορούν σε Δήμους και τα οποία πιστεύουμε ότι δείχνουν ήδη τα αποτελέσματά τους και αλλάζουν το περιβάλλον.

Απορρίμματα: Όλοι γνωρίζουμε την καθυστέρηση της χώρας στο ζήτημα των απορριμμάτων. Είμαστε πλέον έναν ή δύο μήνες μακριά από την προκήρυξη των μεγάλων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Είναι έργα ΣΔΙΤ, Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, είναι έργα περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία το Δημόσιο θα συνεισφέρει ένα ποσό μεταξύ 110 και 150 εκατομμυρίων. Είναι έργα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στις προκηρύξεις τους ανοιχτές τεχνολογίες, προφανώς θα υπάρξει ενεργειακή αξιοποίηση και είναι έργα τα οποία θα αλλάξουν το επιβάλλον στην Αττική – κι αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Αττική, γιατί το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού φυσικά μένει εδώ. Ταυτοχρόνως, τα έργα αυτά θα δώσουν ένα πολύ σημαντικό έναυσμα επενδύσεων σε έναν τομέα, ο οποίος σε όλη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά δυναμικός τομέας και ο οποίος συνδέεται με το κομμάτι της ανακύκλωσης, της ενεργειακής αξιοποίησης, της διαλογής, της κομποστοποίησης και λοιπά. Είναι ένα πλαίσιο πολιτικών και πολιτικών ευκαιριών, που τους επόμενους μήνες, τόσο στην Αττική, όσο και στα αντίστοιχα προγράμματα που τρέχουν στην Κεντρική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές αργότερα, είναι μια αλλαγή σελίδας.

Κλείνω λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά εύκολο, αυτή την περίοδο, να βλέπει κάποιος την κατάσταση, να βλέπει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας, το ελληνικό νοικοκυριό και να αντλεί τα λάθος συμπεράσματα. Και το λάθος συμπέρασμα θα ήταν να πει κάποιος ότι σε αυτή την περίοδο δεν μπορεί κανείς να επενδύσει. Το λάθος συμπέρασμα θα ήταν να πει ότι σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να περιμένει. Το σωστό συμπέρασμα είναι να δει τη σημερινή συγκυρία ως μια συγκυρία ευκαιριών για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες και ευκαιριών από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και συνολικά της Κυβέρνησης, για να στρέψει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας σε αυτό το οποίο ονομάζουμε πράσινη ανάπτυξη.

Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια πραγματικότητα. Οι πράσινες επενδύσεις δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή. Και στη χώρα μας έχουμε, όχι απλώς ένα πλαίσιο θεωρητικό, αλλά έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές, συγκεκριμένους πόρους χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» έχουμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για έργα διαχείρισης υδατικών πόρων και περίπου άλλα τόσα για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και άλλων έργων που βελτιώνουν το περιβάλλον. Όλα αυτά είναι επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες με την υλοποίηση τους, αλλάζουν το κλίμα στη χώρα και δίνουν ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό στίγμα και βοηθούν τη χώρα μας να ξεπεράσει τη δύσκολη συγκυρία, στην οποία βρίσκεται».