1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Δεν απαιτείται ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων

Δεν απαιτείται ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων

0

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης έχει βάλει σκοπό να αξιοποιήσει τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο της χώρας μας και να φέρει στο φως κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Ηδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για σεισμικές μελέτες σε τρεις περιοχές του Ιονίου και στη Νότια Κρήτη. Τονίζει ότι πετρέλαια υπάρχουν και επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ισραηλινής Delek για τη Νότια Κρήτη.

Δεν απαιτείται ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων

– Πόσο σημαντική είναι η ΑΟΖ για την έρευνα υδρογονανθράκων;

– Η ΑΟΖ αποτελεί μία σπουδαία θεσμική παρέμβαση για τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Η. Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1995, καταθέσαμε δήλωση ως χώρα ότι θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα ανακήρυξης, σύμφωνα με τα εθνικά μας στρατηγικά συμφέροντα και σε χρόνο που εμείς, ως χώρα, θα αποφασίσουμε. Είναι, όμως, γνωστό ότι για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο περιβάλλον, η υφαλοκρηπίδα (που στην περίπτωσή μας έχει το ίδιο εξωτερικό όριο με την ΑΟΖ) συνιστά ασφαλές νομικό πλαίσιο. Δεν απαιτείται κήρυξη ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

– Γιατί προχωρήσατε στην έκδοση ενός χάρτη στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη που ουσιαστικά ανακηρύττει ΑΟΖ τότε; Πώς σχεδιάστηκε αυτός ο χάρτης, με ποια λογική;

– Ο χάρτης αυτός διαμορφώθηκε σε πλήρη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας και στηρίζεται στην αρχή της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων. Υπογραμμίζω, ωστόσο, ότι ο χάρτης αυτός δεν κηρύσσει ΑΟΖ ούτε, άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό. Καταγράφει την ενδεικτική αποτύπωση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (και μελλοντικής ΑΟΖ) βάσει της αρχής της ίσης απόστασης. Εξάλλου, στον πρόσφατο νόμο 4001/2011 με βάση τον οποίο προκηρύσσουμε τις έρευνες, υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο άρθρο 156.

– Γιατί ο χάρτης σταματάει στα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη;

– Ο χάρτης περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη θαλάσσια έκταση, πάνω από 200.000 km2, μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις που έχουν δοθεί σε διεθνές επίπεδο για σχετικές έρευνες τα τελευταία χρόνια. Επιλέξαμε να οριοθετήσουμε την προς έρευνα περιοχή ως προς τα θαλάσσια σύνορά μας σε σχέση με Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη. Σε επόμενη φάση, είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε και σε άλλες περιοχές.

– Η Κύπρος κατάφερε να υπογράψει ΑΟΖ με τρεις γειτονικές χώρες και έπειτα από χρόνια, μάλλον βρήκε φυσικό αέριο. Πώς κρίνετε την προσπάθεια της Κύπρου;

– Η προσπάθεια της Κύπρου είναι εξαιρετική και μαθαίνουμε από αυτήν. Είναι σπουδαίο ότι τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις –Κληρίδη, Παπαδόπουλου, Χριστόφια– ακολούθησαν ενιαία στρατηγική. Για ορισμένους ακραίους παρορμητικούς και βιαστικούς Ελλαδίτες, να υπενθυμίσω ότι στην Κύπρο το 2003 είχαμε τις διαδικασίες για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το 2005 προσέλαβε ως τεχνικό σύμβουλο το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, το 2006 έκανε τις σεισμικές έρευνες, το 2007 προχώρησε στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων, το 2008 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Noble Energy και το 2011 έβαλε γεωτρύπανο. Χρειάζεται, συνεπώς, επιμονή και υπομονή.

Γεωλογία, γεωγραφία έχουν φυλάξει για εμάς καλά δώρα

– Η οικονομική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις;

– Πράγματι υπάρχει σχετικός προβληματισμός. Πιστεύω όμως ότι με την υπευθυνότητα που δείχνουμε και τη σταθερή διακομματική υποστήριξη που έχουμε εξασφαλίσει, κάθε επενδυτής έχει σημαντικές εγγυήσεις σταθερότητας και ομαλού επενδυτικού κλίματος.

– Αν σύντομα έχουμε εκλογές, πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί το έργο που ξεκινήσατε;

– Τώρα πια, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ανεξάρτητα από υπουργούς και κυβερνήσεις, η Ελλάδα έχει ανοίξει τα φτερά της με αξιοπιστία και σοβαρότητα στο διεθνές πετρελαϊκό γίγνεσθαι. Θα αποτελούσε πραγματικό εθνικό έγκλημα και προδοσία απέναντι στους πολίτες η προσπάθεια αυτή να ακυρωθεί ή να μείνει ημιτελής.

– Θεωρείτε ότι οι τελευταίες ανακαλύψεις στην Κύπρο και το Ισραήλ αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου;

– Τα κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας ουσιαστικά αποτελούν για τα τελευταία 20 χρόνια τη μοναδική νέα πηγή ενεργειακών πόρων της Ευρώπης. Η Κασπία, που ουσιαστικά αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης σε σχέση με τους παραδοσιακούς προμηθευτές της, έχει το χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εξαρτώμενοι αγωγοί (Nabucco, ITGI, TAP, SEEP) περνούν από το έδαφος της Τουρκίας, γεγονός που αδιαμφισβήτητα ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της. Αντίθετα, η ανακάλυψη κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα δημιουργεί προϋποθέσεις για κατασκευή αγωγών που δεν περνούν από την Τουρκία, άρα υλοποιούν τους δύο βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, που είναι η διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης και η διαφοροποίηση των διαδρόμων διαμετακόμισης.

– Την ίδια στιγμή, βλέπουμε τη Βουλγαρία να σταματάει τα σχέδια για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί η άρνηση της Βουλγαρίας;

– Η απόφαση της Βουλγαρίας συνιστά μια απίστευτη διπλωματική αντίφαση. Πριν από ένα μήνα, ενέκρινε την πληρότητα της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου και ξαφνικά αποφάσισε ότι το έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο. Αυτά είναι διεθνώς πρωτοφανή και αναμφισβήτητα θα αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου εκ μέρους των νομικών υπηρεσιών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

– Μήπως οι Ελληνες θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πετρέλαια και τελικά απογοητευθούμε;

– Πετρέλαια υπάρχουν. Δεν θα απογοητευθούν οι Ελληνες. Είναι βέβαιο ότι η γεωλογία και η γεωγραφία έχουν φυλάξει για μας καλά δώρα. Ομως, ούτε Νορβηγία είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία. Στη γενιά μας, που με απίστευτη επιπολαιότητα δανείστηκε από το μέλλον της επόμενης γενιάς, αναλογεί τουλάχιστον η ατομική και συλλογική ευθύνη, τώρα, να προχωρήσουμε αποφασιστικά στη δημιουργία νέων πηγών εθνικού πλούτου. Οι υδρογονάνθρακες και ο υπόλοιπος εθνικός ορυκτός πλούτος αποτελούν νέους σημαντικούς πυλώνες δημιουργίας μακροχρόνια δημοσίων εσόδων και νέων πηγών δημοσίου πλούτου.