1. Home
  2. Νέα
  3. Δηλώσεις Χριστόφια για τα θετικά αποτελέσματα της γεώτρησης στην Κύπρο
Δηλώσεις Χριστόφια για τα θετικά αποτελέσματα της γεώτρησης στην Κύπρο

Δηλώσεις Χριστόφια για τα θετικά αποτελέσματα της γεώτρησης στην Κύπρο

0

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας ανακοίνωσε και επισήμως ενώπιον δημοσιογράφων στο προεδρικό μέγαρο τα θετικά αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας: «Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ανέφερε ότι η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών, ενώ το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα. Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 με 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, όπως επισήμανε ο κ. Χριστόφιας, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης, πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Στη δήλωση του ο κύπριος Πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου «δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές».
Αναφέρθηκε μάλιστα σε ενδιαφέρον που ήδη έχει εκδηλωθεί από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο.

Επίσης, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι διανοίγονται προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο και πως η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον Δ. Χριστόφια, μπορεί να αποτελέσει ακόμα και κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, «λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», όπως υπογράμμισε.

Παράλληλα, κύπριος Πρόεδρος απευθύνθηκε και προς την Τουρκία, την οποία κάλεσε να επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής και να αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες, αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η ειρήνη και η συνεργασία δεν εξυπηρετούνται από συνομοσπονδιακές και διχοτομικές επιδιώξεις. Εξυπηρετούνται μόνο με την επανένωση της χώρας μας, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα και στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τον πλούτο που χάρισε η φύση στην πατρίδα μας», δήλωσε σχετικά.

Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, που πρόσφατα έχει συσταθεί για τούτο το σκοπό, ενώ σύντομα η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και οι προετοιμασίες για τη δημόσια προκήρυξή του βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Τέλος, ο κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη και παραγωγική συνεργασία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει με την εταιρεία Noble Εnergy International και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Noble Energy, Τσάρλς Ντέιβιντσον, δήλωσε σχετικά: «αυτή είναι η πέμπτη στη σειρά ανακάλυψη φυσικού αερίου από τη Noble Energy και τους συνεταίρους μας στην ευρύτερη λεκάνη του Λεβιάθαν, με τα συνολικά ακαθάριστα υπολογιζόμενα αποθέματα των πέντε ανακαλύψεων μας να ξεπερνούν τα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η τελευταία ανακάλυψη στην Κύπρο τονίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα και παγκόσμια σημασία αυτής της λεκάνης».