
Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για διάφορα ζητήματα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε σειρά δηλώσεων, τόσο για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για το περιβάλλον όσο και για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο καυτό ζήτημα της ενεργειακής αυτοδιάθεσης, μετά το σύντομο ταξίδι του στην Κύπρο.
Σε Δήλωση σχετικά με την επιτάχυνση αναπτυξιακών έργων με σεβασμό στο περιβάλλον, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τον Ιούλιο που μας πέρασε δεσμευτήκαμε ότι το ΥΠΕΚΑ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση και την δραστική επιτάχυνση της επενδυτικής δραστηριότητας στην χώρα μας. Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν η αποδέσμευση ιδιωτικών επενδύσεων από χρονοβόρρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις, χωρίς καμία έκπτωση στο σεβασμό και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος”.
Ο Υπουργός σημείωσε: “Έξι μήνες μετά, έχουμε καταφέρει την αδειοδότηση εκατοντάδων νέων επενδυτικών σχεδίων. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας και το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η πλήρης υλοποίηση του νέου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Όμως, είμαστε ικανοποιημένοι στο βαθμό που έχουμε καταφέρει, κάθε εβδομάδα που περνάει να κινητοποιούνται ακόμη περισσότεροι πόροι για την ανάπτυξη και τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας στην χώρα.”
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις συναντήσεις του στην Κύπρο τόνισε ότι: “Μιλήσαμε για τα ζητήματα που αφορούν στο φυσικό αέριο, μιλήσαμε για τα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού, μιλήσαμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικά στο φυσικό αέριο, όπου, βεβαίως, η Κύπρος έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων. Η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την εμπειρία της Κύπρου”, διευκρινίζοντας ότι “Υπάρχει μια τεχνική, οικονομική αλλά και γεωστρατηγική συζήτηση, την οποία θα προωθήσουμε ενεργά τους επόμενους μήνες”.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δίνει έμφαση ότι: “Στα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαδικασία απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας και μετασχηματισμού της, συζητήσαμε ιδιαίτερα και πάλι για τα ζητήματα διασύνδεσης. Και οι δύο πλευρές θα δούμε οικονομικά και τεχνικά το ζήτημα διασύνδεσης ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Κύπρο και στην Κρήτη, με την προοπτική της σύνδεσης στη συνέχεια της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο βήμα για την ασφάλεια και για την τροφοδοσία και για την ενεργειακή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, που, βεβαίως, πρέπει να μελετηθεί τεχνικά και οικονομικά. Επίσης, συζητήσαμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου και στις δύο χώρες έχουν γίνει βήματα. Και εμείς, αυτή τη στιγμή, είμαστε στη διαδικασία όπου έχουμε μια πολύ μεγάλη πλέον εγκατεστημένη ισχύ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θέλουμε η αγορά αυτή να είναι υγιής. Έχουμε, ήδη, λάβει μια σειρά από αποφάσεις, ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά, γιατί ο στόχος της Ελλάδας είναι να πάει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και στο πλαίσιο αυτό βεβαίως να ενισχύσουμε όσο μπορούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”.
Αναφορικά με το ζήτημα των αγωγών ο υπουργός σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή “υπάρχουν ευρύτερα μια σειρά από εξελίξεις στο θέμα των αγωγών, στις οποίες εμείς εμπλεκόμαστε. Υπάρχει το ζήτημα του ανοίγματος του περίφημου νοτίου διαδρόμου, για τη διέλευση Αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, όπου η Ελλάδα διεκδικεί μέσω του ITGI να αποτελεί δίοδο. Νομίζω πως είναι προφανές ότι για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος με τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις ευκαιρίες που μας δίνει η περιοχή μας, πρέπει να συνδυάσουμε δύο πράγματα, αφενός να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμετακόμισης αερίου, αλλά στο βαθμό που η ίδια η δική μας περιοχή παράγει πλέον φυσικό αέριο. Σίγουρα για την Κύπρο, ελπίζουμε και για την Ελλάδα, να έχουμε να δούμε εναλλακτικές διόδους, που θα διασφαλίσουν στο χώρο της Μεσογείου και στη δική μας την περιοχή, να είμαστε μια από τις εναλλακτικές δυνατότητες και για την υπόλοιπη Ευρώπη”.