1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Εξελίξεις αναμένονται στο ενεργειακό πεδίο
Εξελίξεις αναμένονται στο ενεργειακό πεδίο

Εξελίξεις αναμένονται στο ενεργειακό πεδίο

0

Σε ομιλία του στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης σκιαγράφησε με έντονα χρώματα το ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά των εταιρειών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στη χώρα μας, κυρίως στην περιοχή του Ιονίου πελάγους, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στη Δυτική Ελλάδα.


Ο κ. Μανιάτης μίλησε στην ημερίδα με θέμα «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδογονανθράκων στην Ελλάδα», όπου τόνισε ότι στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου.


Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Στελέχη του Ινστιτούτου, όπως είπε, έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζονται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί.


Ο υφυπουργός, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, θύμισε ωστόσο ότι η Κύπρος ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και τα γεωτρύπανα μπήκαν το 2011. “Προσπαθούμε”, είπε, “να συντμήσουμε τους χρόνους”.


Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος στο θέμα των ερευνών και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, έχουν απόλυτα ταυτισμένα εθνικά συμφέροντα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το ΣτΕ.


Τέλος, ανέφερε ότι η ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για την πιστοποίηση ύπαρξης 1 δισ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου στο Δυρράχιο, λειτουργεί ευνοϊκά για την προσέλκυση ενδιαφέροντος στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με ανάλογα γεωλογική χαρακτηριστικά και επανέλαβε την εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου η χώρα μας θα μπορεί να καλύπτει το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες με εγχώριες πηγές.