
Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε στη διημερίδα της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: “Εφαρμογή της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η ένταξη της έννοιας της περιβαλλοντικής ευθύνης στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ένα ελληνικό επίτευγμα, ενώ η ενσωμάτωση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» έχει για πρώτη φορά υιοθετηθεί πλήρως και επιχειρείται να εφαρμοστεί στην πράξη.
Για τον κ. Παπακωνσταντίνου, με τη θέσπιση της περιβαλλοντικής ευθύνης παρακινούνται οι επιχειρηματίες να λαμβάνουν τα μέτρα που τους υποδεικνύονται μέσω των περιβαλλοντικών αδειών και να αναπτύσσουν μεθόδους και πρακτικές που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων περιβαλλοντικής ζημίας έτσι ώστε να μειώνεται η έκθεσή τους σε οικονομικές ευθύνες. Η αποτελεσματικότητα της οδηγίας ενισχύεται, τόσο από τον πρόσφατο νόμο 4014/2011 του ΥΠΕΚΑ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε, όσο και από την οδηγία για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου, που ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο με το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή.
Για το ΥΠΕΚΑ:
– Η αξία του περιβάλλοντος είναι κατεξοχήν οικονομική αξία, πράγμα που ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, παρά το γεγονός ότι καθημερινώς πληρώνουμε ως κοινωνία τις επιπτώσεις.
– Η αποκατάσταση της συνολικής περιβαλλοντικής ζημιάς, που έχει διαχρονικά συντελεσθεί, κοστίζει περισσότερο από το συνολικό χρέος της χώρας μας. Και σε αυτό ευθύνονται όλοι όσοι κοιτάζοντας το βραχυχρόνιο όφελος δεν επέβαλλαν ή δεν έπραξαν αυτά που προέβλεπε η νομοθεσία.
– Με τη νέα νομοθεσία οι επιχειρήσεις προστατεύονται οικονομικά από ατυχήματα που μπορεί να συμβούν και ταυτόχρονα η Πολιτεία διασφαλίζει την αξία του περιβάλλοντος, χωρίς να μεταθέτει το κόστος στον φορολογούμενο Πολίτη.
– Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους ρυπαντές αξιοποιούνται πλέον από την Πολιτεία, μέσω του Πράσινου Ταμείου, στην κάλυψη του κόστους πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στις περιπτώσεις που δεν εντοπίζεται ο ρυπαντής.
– Ο ρόλος της ΕΓΕΠΕ και των ελεγκτικών υπηρεσιών της δεν είναι εύκολος. Ωστόσο, μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να επηρεάσει θετικά τους ελεγχόμενους, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πολίτη και των ΜΜΕ θέτοντας νέες λογικές και να αναδειχθεί ως την πλέον αξιόπιστη ελεγκτική αρχή:
λειτουργώντας με διαφάνεια και τεκμηρίωση
επιλύοντας σειρά κρίσιμων περιβαλλοντικών αλλά και αναπτυξιακών ζητημάτων
φέρνοντας σε παράλληλη αρμονική πλεύση την ανάπτυξη και το περιβάλλον, η σύζευξη των οποίων ήταν και ο λόγος της σύστασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.