
Τα θαλάσσια φύκη κρύβουν μεγάλες ενεργειακές δυνατότητες, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι μελετούν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μετατραπεί σε αιθανόλη το σύνολο των σακχάρων που περιέχουν.
Όπως εξηγούν με σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» οι ειδικοί του Εργαστηρίου Βιο-αρχιτεκτονικής (Bio Architecture Lab), στο Μπέρκλι, το μυστικό κρύβεται σε ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο το οποίο μεταβολίζει τα σάκχαρα των φυκών.
Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ένα στέλεχος του βακτηρίου E. coli, η οποία διασπά τα σάκχαρα των φυκών και παράγει αιθανόλη. Σε αντίθεση με βακτήρια που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέο βακτήριο «επιτίθεται» στο αλγινικό οξύ των φυκών, το οποίο βρίσκεται στη βάση της αλυσίδας παραγωγής σακχάρων στα φύκη.