1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Ανακοίνωση του ΣΠΕΦ για τα Feed-in Tariffs
Ανακοίνωση του ΣΠΕΦ για τα Feed-in Tariffs

Ανακοίνωση του ΣΠΕΦ για τα Feed-in Tariffs

0

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) χαιρετίζει με ανακοίνωσή του την πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ να υπογράψει συμφωνία με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το σύστημα FIT που εφαρμόζεται και στην χώρα μας.


Συγκεκριμένα, στις 27 Ιανουαρίου, υπεγράφη στην Αθήνα η Διακήρυξη της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας, Ισπανίας και Σλοβενίας – με την οποία και η χώρα μας εντάσσεται επίσημα στη διεθνή πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στην προώθηση καθαρών μορφών ενέργειας. Η Διεθνής Συνεργασία ιδρύθηκε από την Γερμανία και την Ισπανία κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2004 στη Βόννη, ενώ στις 29 Ιανουαρίου 2007 εντάχθηκε επίσημα και η Σλοβενία.


Όπως επισημαίνει ο ΣΠΕΦ, μόνη η πράξη αυτή αλλά και το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών που συνυπέγραψαν την συμφωνία περιλαμβάνεται και η Γερμανία, μάλλον αποδεικνύει την σταθερότητα της διαχρονικής πολιτικής βούλησης στην επιλογή του εν λόγω συστήματος μεταξύ των ανταγωνιστικών του, Feed-in-Premiums και Quotas. Μια επιλογή που από το 2006 στόχευε στην ασφαλέστερη ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά και στην χώρα μας.


Ο ΣΠΕΦ συμμετέχοντας στην διημερίδα του Υπουργείου για το θέμα, με ενδιαφέρον κατέγραψε τις απόλυτα τεχνοκρατικές προσεγγίσεις των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα του προσδιορισμού του ορθού κάθε φορά FIT. Αναλύοντας την Γερμανική προσέγγιση, σε μαθηματικό τύπο πέρα από την τιμή του εξοπλισμού συμπεριλαμβάνονται το μίγμα χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίου προς δάνεια της επένδυσης, το επιτόκιο δανεισμού που εκεί είναι μόλις 4%, το επιδιωκόμενο %IRR επί των ιδίων κεφαλαίων στη Γερμανία που τοποθετήθηκε στο 14% δηλαδή 1000 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχων επιτόκιο δανεισμού τους, η ηλιοφάνεια, η φορολογία επί των κερδών του φορέα και φυσικά ο επιδιωκόμενος κάθε φορά στόχος σε GW. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πολιτική χειραγώγηση της εν λόγω βιομηχανίας που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση ή μη υγιή ανάπτυξη τον κλάδο.


Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει με την προτροπή του ΣΠΕΦ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος «όπως αξιοποιήσει άμεσα την εν λόγω ευρωπαϊκή τεχνογνωσία αποφεύγοντας τις οριζόντιες προσεγγίσεις που κατάφορα θα αδικήσουν τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά (αυτά που εκδίδουν τιμολόγιο για τις πωλήσεις τους). Για παράδειγμα τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά που σήμερα στην χώρα μας αθροίζουν τα 500 MW συνεισφέρουν στα ετήσια φορολογικά έσοδα μόνο από την λειτουργία τους κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η παράμετρος αυτή οφείλει πάραυτα να αξιολογηθεί για την εν λόγω κατηγορία επενδύσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες στα φωτοβολταϊκά. Όσον αφορά την μείωση του κόστους εξοπλισμού το όφελος που έχει συντελεστεί την τελευταία διετία κατατρώγεται σε ποσοστό 90% από τα αυξημένα επιτόκια σε ορίζοντα δεκαετίας».